Bessentelers winnen kort geding: ze mogen spreeuwen vangen om oogst te beschermen

Blauwe bessen. © Stefan Koopmans

VENLO -

Limburgse blauwe bessentelers mogen dit oogstseizoen na een uitspraak van de voorzieningenrechter alsnog spreeuwen vangen, verplaatsen en afschieten. Dit om schade aan hun oogst te voorkomen.

Hans Straus

Zes bessentelers uit Limburg – in totaal zijn er twintig bedrijven, met name in Noord- en Midden-Limburg - spanden een kort geding aan tegen de provincie Limburg. Ze wilden ontheffing op het verbod om de beschermde vogelsoort te vangen en te verplaatsen. Dat is in de praktijk veruit het meest ingezette bestrijdingsmiddel.

De telers kregen die ontheffing steevast de afgelopen jaren, maar de provincie heeft vorig jaar de voorwaarden voor zo’n ontheffing aangescherpt. Dit onder druk van onder andere de Vogelbescherming en natuurvereniging Fauna4Life. Die vinden dat bij het inzetten van lokvogels in vangkooien - bedoeld om spreeuwen te kunnen verplaatsen - te veel vogels sterven. Jaarlijks gaan er gemiddeld 102 spreeuwen dood in de kooien, op een totaal van 72.500 jonge dieren die uitvliegen.

Lees ook: Nu vangkooien niet meer kunnen zijn bessentelers machteloos tegen zwermen van pikkende spreeuwen

Voordeel

De voorzieningenrechter besliste nu in het voordeel van de telers, omdat er hangende een bodemprocedure over de ontheffing, anders te veel schade wordt geleden. Dat bleek vorig jaar toen spreeuwen voor enkele miljoenen euro’s schade aan de oogst aanrichtten. De telers hebben de provincie daarvoor aansprakelijk gesteld.

Door middel van een bodemprocedure bij de bestuursrechter moet nu blijken of de telers in de toekomst opnieuw kunnen rekenen op ontheffingen voor het vangen en verplaatsen van spreeuwen. Tot het zover is, vindt de voorzieningenrechter de gangbare praktijk geoorloofd.

LLTB

Peter van Dijck, hoofdbestuurder van de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB die de telers bijstaat, heeft het over een mooi resultaat voor nu. „Voor volgend seizoen, vanaf mei 2023, gaan we ervan uit dat ontheffing voor vangen en verplaatsen van spreeuwen als vanouds weer door provincie wordt verleend, om schade aan bessen te voorkomen. Deze diervriendelijke methode is afgelopen tien jaar uiterst effectief gebleken.”

De Limburgse telers willen zelf, omdat de bodemprocedure nog loopt, geen commentaar geven aan De Limburger.

Streep

De provincie Limburg oogstte onbegrip bij de telers toen ze medio 2021, een week voor aanvang van het oogstseizoen van de blauwe bessen, de ontheffingen in trok. Dit voorjaar werden nieuwe ontheffingen aangevraagd, die echter werden afgewezen. Nu trekt de voorzieningenrechter daar dus midden in het oogstseizoen alsnog een streep door.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal