Lorena Wiebes sprint naar Europese titel wielrennen op de weg

Lorena Wiebes. © ANP/HH

Lorena Wiebes is de nieuwe Europees kampioen wielrennen bij de vrouwen. Na Fabio Jakobsen vorige week was het in de straten van München weer raak voor de Nederlandse formatie.

Redactie

Door de aanwezigheid van de dit seizoen zeer dominante Lorena Wiebes, de 23-jarige sprinter won al 17 keer in 2022, lag alle druk bij de Nederlandse ploeg. De andere landen, met name de Fransen en Duitsers, zorgden voor een spervuur aan aanvallen. Ellen van Dijk, Riejanne Markus, Thalita de Jong, Charlotte Kool, Jeanne Korevaar, Anouska Koster en Floortje Mackaij controleerden de boel uitstekend en dus mocht Wiebes na een kleine 129 kilometer sprinten in de straten waar Fabio Jakobsen vorige week de Europese titel bij de mannen greep.

Ze moest vooral afrekenen met de Italiaanse wereldkampioen Elisa Balsamo. De Italiaanse trein leek iets frisser dan de Oranje-trein, die hard gewerkt had onderweg. Wiebes sprong daarom op het laatste moment over naar het wiel van Balsamo. Vervolgens ging de Nederlandse vroeg aan voor een lange sprint.

Lees ook: Van Rouwendaal bij EK net naast het podium op 10 kilometer

Toen de Wiebes en Balsamo de lijn passeerden, stak geen van beiden de handen in de lucht. Maar na het zien van de beelden op de streep bleek de Nederlandse een half wiel over te houden. Italië won wel ook het brons met Rachele Barbieri.