De Munck pakt zilver in toestelfinale voltige op EK turnen

Loran de Munck. © ANP/HH

Loran de Munck is bij de Europese kampioenschappen turnen in München als tweede geëindigd op het toestel voltige. De 23-jarige Haarlemmer was in de finale goed voor een score van 14,700.

Redactie

Alleen de 38-jarige Armeniër Haroetjoen Merdinjan deed het beter: 14,733. Het brons was voor de Duitser Nils Dunkel, met 14,633.

Lees ook: Lorena Wiebes sprint naar Europese titel wielrennen op de weg

De Munck was in de kwalificaties ook al goed geweest voor de tweede score. Vorig jaar bleef hij op de EK en de WK nog net buiten de finale, waarin de beste acht turners uitkomen. Twee keer moest hij toen als eerste reserve toekijken.

Historisch

De Munck sprak zelf van een historische prestatie, mede gezien het povere verleden dat Nederlandse turners op voltige hadden. Nooit eerder in de moderne tijd werd er een medaille veroverd op een EK of een WK. „Dit is echt bijzonder, nooit vertoond. En ik maak nog een klein foutje, anders was het zelfs goud geweest. Ik kan het eigenlijk amper geloven”, vertelde de turner, die zijn hbo-studie biologie en laboratoriumonderzoek net heeft afgerond.

Hij vertelde wel wat meer druk te hebben gevoeld ten opzichte van de kwalificaties. „Dat komt vooral door het publiek. Toch heb ik de controle kunnen behouden. Ik zat in mijn eigen bubbel, sloot me af van wat er op het podium gebeurde. Ik wilde ook geen scores weten.”

De Munck was er klaar voor toen hij als voorlaatste turner het podium betrad. „Het is een kwestie van doelen stellen in je hoofd en die steeds herhalen. Daar had ik in het verleden moeite mee. Dit is waarvoor je traint. Het is belangrijk dat het er nu uitkomt, ook voor het Nederlandse turnen. Ik kan hiermee in de toekomst ook een belangrijk aandeel leveren aan het teamresultaat.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal