Nederlandse militair in Irak zwaargewond na schot in borst

Militaire basis bij de stad Erbil. © Defensie

Een Nederlandse militair is zondagmiddag in Irak zwaargewond geraakt doordat hij tijdens wapenonderhoud een schotwond aan zijn borst heeft opgelopen.

Redactie

Hij is in kritieke toestand naar een militair ziekenhuis in Bagdad overgebracht, meldt Defensie.

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het incident, waarvan nog onbekend is hoe het heeft kunnen gebeuren. De leeftijd van de man is nog niet gemeld. Wel is het thuisfront van de militair op de hoogte gebracht.

De militair maakt deel uit van de Nederlandse eenheid die het vliegveld van Erbil beveiligt. „Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen Erbil Airbase en omliggend gebied. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van het coalitiepersoneel”, aldus Defensie.

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zegt op Twitter dat een van zijn mannen in Irak gewond is geraakt. „Mijn gedachten zijn bij hem, zijn familie en collega’s. Ik volg de situatie nauwlettend.” De gewond geraakte militair is van de 11 Luchtmobiele Brigade, een snel inzetbare lichte eenheid.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal