Steyl collecteert met ‘gepimpte’ schoendozen om AED’s voor minstens tien jaar te behouden

Lux Verheijen (leerling van de Schalm), Josephine Houben en zuster Avalina tonen de schoendozen. © Lé Giesen

Steyl -

Inwoners van Steyl gaan zelf collecteren om de AED’s in hun kloosterdorp voor minstens tien jaar te behouden. Ze doen dat met gepimpte schoendozen in plaats van bussen.

Redactie

De schoendozen zijn versierd door leerlingen van basisschool De Schalm, de Blauwe Zusters van Steyl hebben ze dichtgeplakt en verstevigd. Doneren kan middels de QR-code op de doos of contant via de gleuf.

Het initiatief van de collecte is afkomstig van Josephine Houben, betrokken inwoonster van Steyl en voormalig voorzitter van de wijkraad. Toen zij in de wijkkrant de noodkreet van het bestuur las om de AED’s voor Steyl te behouden, kwam ze meteen in actie. „Als je iemand vraagt: wat vind je het belangrijkste in je leven?, dan wordt er meestal gezegd: een goede gezondheid staat bij mij op nummer één. Die gedachte schoot door mijn hoofd toen ik las dat er niet genoeg geld is om alle AED’s in Steyl voor de toekomst te behouden en om er nog eentje extra aan te schaffen, zodat we écht een dekkend netwerk hebben.”

Burgerparticipatie

Houben mobiliseerde inwoners van Steyl om in hun straat te gaan collecteren. „Ik vind dit een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. Dat vond de gemeente Venlo ook, want we hebben ondersteuning gekregen om een campagne op te zetten.”

De collecte moet zo’n 10.000 euro opleveren. Daarmee kan Steyl het onderhoud, de keuring en de mogelijke vervanging van AED’s de komende tien jaar financieel borgen. Josephine Houben heeft goede hoop dat het gewenste bedrag wordt opgehaald. „Een AED kan het verschil maken tussen overleven of overlijden. Met een donatie van tien euro kun je jouw leven of het leven van een andere inwoner van Steyl de komende tien jaar mogelijk redden.”

De collecte gaat op 29 augustus van start.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal