Brand oudpapierhandel Swalmen zorgt voor rookwolk in omgeving

Brand bij Peeters Recycling in Swalmen zorgt voor rookontwikkeling in omgeving. © AVLimburg

Swalmen -

In een loods van Peeters Recycling, een oudpapierhandel aan de Heydweg in Swalmen, is dinsdag aan het eind van de ochtend tussen de papierbalen brand uitgebroken door een onbekende oorzaak.

Redactie

Volgens de Veiligheidsregio Midden-Limburg zag een medewerker van het bedrijf in een loods dat enkele papierpakketten vlam hadden gevat. In eerste instantie hebben de medewerkers zelf gepoogd de brand te blussen, maar dit lukte niet. Daarbij raakte niemand gewond.

Vervolgens rukte de brandweer met meerdere korpsen en vier blusvoertuigen uit om te blussen. De brand brak uit in een van de loodsen waar het oud papier wordt opgeslagen voordat het gerecycled wordt. Wel heeft de brandweer omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Overigens kwam door het smeulende papier zoveel rook en hitte vrij dat de blussers tijdelijk uit de loods weg moesten.

De brand zorgde voor flink wat rook in het omliggende gebied in Swalmen. De loods zelf is volgens een zegsman slechts licht beschadigd geraakt door het vuur. Hoe de brand precies is ontstaan is niet duidelijk. De brandweer gaat er geen verder onderzoek naar doen.

Geen gevaar

Kort na de middag was de brand onder controle. De brandweer is dinsdag wel nog de hele middag bezig geweest met nablussen van de smeulende papierbalen. Uit metingen is gebleken dat de rook geen acuut gevaar heeft opgeleverd voor de gezondheid.

Volgens de brandweerwoordvoerder lag er 40 tot 100 kuub papier in de loods van 70 bij 35 meter. De veiligheidsregio gaf later op de dag aan dat er 30 ton papier in brand is gevlogen. Met heftrucks zijn de smeulende papierbalen dinsdagmiddag naar buiten gehaald en uit elkaar getrokken om ze te kunnen nablussen.

Brandweer is bezig met nablussen. © AV Limburg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal