België rouwt om Herman Van Springel, de man die Tour 1968 op slotdag verloor van Janssen

Herman Van Springel. © Getty Images

Op 79-jarige leeftijd is Herman Van Springel overleden, de Belgische wielrenner die in de Tour de France van 1968 op de slotdag de gele trui kwijtraakte aan Jan Janssen. Dat melden diverse Belgische media. Van Springel was al geruime tijd ziek.

Redactie

De Belg begon in 1968 met een voorsprong van 16 seconden op Janssen aan de afsluitende tijdrit over ruim 55 kilometer naar Parijs. De nu 82-jarige Nederlander profiteerde van een inzinking van Van Springel en won de Tour met 38 tellen voorsprong.

De Belg won in zijn carrière meer dan 130 wedstrijden, waaronder Gent-Wevelgem, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours, maar staat ook bekend om de koersen die hij net níét won. Van Springel werd derde in de Vuelta van 1970 en tweede in de Giro van 1971. Op de WK van 1968 moest hij genoegen nemen met zilver.

Van Springel kreeg de bijnaam ‘Monsieur Bordeaux-Parijs’, omdat hij maar liefst zeven keer de monstertocht over zo’n 600 kilometer tussen die Franse steden won. Bordeaux-Parijs werd eind jaren tachtig voor het laatst verreden.