Opknapbeurt azc Budel om veiligheid te vergroten

 © ANP

Het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel krijgt een grote opknapbeurt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hopen dat daardoor de leefbaarheid van het centrum verbetert en dat de gevoelens van onveiligheid afnemen.

Redactie

Een verbetering van de omgeving draagt positief bij aan het verminderen van veiligheidsincidenten en overlast in de omgeving, aldus het COA.

Rond het azc is al heel lang sprake van overlast. Na een reeks van steekincidenten op het terrein van het azc gold in het begin van dit jaar al een poos een noodverordening, zodat bewoners en bezoekers preventief konden worden gefouilleerd. In juli beloofde Van der Burg tijdens een werkbezoek dat er geïnvesteerd zou worden om de rust te herstellen. Afgelopen week heeft de bewindsman een plan van aanpak van het COA en de bijbehorende begroting goedgekeurd, aldus het COA.

Moderniseren

De gemeente Cranendonck, waar Budel bij hoort, wil dat het azc in 2024 sluit, maar Van der Burg wil dat het centrum langer openblijft. De staatssecretaris ziet in dat het eerst nodig is om de rust te herstellen voordat daarover gepraat kan worden. De opknapbeurt die nu van start gaat heeft volgens het COA geen invloed op een besluit over wanneer Budel gaat sluiten.

Lees ook: Budel ziet de bui al hangen: ‘We weten bijna zeker dat azc niet gaat sluiten’

Het COA gaat de woongebouwen op het azc moderniseren. De entree van het terrein krijgt een opknapbeurt en er komt mogelijk een mobiele winkel voor bewoners op het terrein. Er is al een nieuw hek rondom het terrein geplaatst. Ook zijn er meer beveiligers aangesteld en worden er meer kamercontroles gehouden. De asielprocedure van overlastgevers wordt versneld afgehandeld. Straatcoaches houden de omgeving in de gaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal