Brunssum besluit niets te doen tegen verkamering

Brunssum -

Brunssum gaat geen zelfbewoningsplicht invoeren, omdat het probleem van woningsplitsing in de gemeente niet groot is en JFC-personeel er last van zou hebben. Het college legt zo een bijna raadsbrede motie naast zich neer.

Benti Banach

Een vorig jaar bijna raadsbreed aangenomen motie van de PvdA en SP in de gemeenteraad heeft het gemeentebestuur opgedragen om maatregelen tegen het verkameren van panden te treffen. Onder het motto ‘zelf kopen is zelf wonen’ zouden lokale woningzoekenden voorrang moeten krijgen en overlastgevende arbeidsmigranten buiten de deur worden gehouden.

Het college heeft de situatie in Brunssum bekeken en niet kunnen vaststellen dat huizen op grote schaal worden opgekocht door eigenaars-verhuurders. Zo’n maatregel maakt het bovendien lastiger voor werknemers van de JFC-compound om huisvesting te vinden. Dat zou ook afbreuk doen aan de internationale ambities van Brunssum.

Ook verwacht de gemeente dat het aanbod voor lokale woningzoekenden groot genoeg blijft omdat op de middellange termijn een overschot aan koopwoningen wordt verwacht. Om die reden raadt het college de uitvoering van de motie af.

PvdA en SP hebben echter geconstateerd dat middeninkomens in de gemeente moeilijk een geschikte woning kunnen vinden, onder meer omdat ze niet kunnen concurreren met kapitaalkrachtige beleggers. Met name jonge gezinnen zouden daar de dupe van zijn. Daarom hadden zij een zelfbewoningsplicht van vijf jaar voorgesteld, waar bijna de voltallige gemeenteraad mee akkoord was.

Lees ook: Het woonklimaat in Brunssum moet verbeteren: eigen inwoner moet voorrang krijgen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal