Culturele reisgids voor carnavalsliefhebber: boek over 220 Limburgse kunstobjecten die verwijzen naar vastelaovend

Werk van Sjra Schoffelen dat in Buchten het carnavalsgevoel tot uitdrukking brengt.  © Google Streetview

Swalmen -

Alle aan carnaval gerelateerde kunstwerken of objecten in de openbare ruimte in Limburg zijn op een rij gezet in een nieuw boek dat in november verschijnt: Vastelaovesbeelde in Limburg.

Erwin Schmidt

Leon Hamans uit Maasniel en Hans Simons uit Swalmen hebben het naslagwerk samengesteld.

Vrijwel alle dorpen en steden in de provincie hebben wel een beeldje of andere kunst. Het boek beschrijft 220 objecten.

De samenstellers hebben lokale verenigingen en dialectkenners gevraagd mee te werken aan het boek. Alle (kunst)objecten worden in het boek zowel in het dialect van de plaats waar ze staan als in het Nederlands beschreven. Het boek moet zo een culturele reisgids voor de carnavals- en kunstliefhebber worden met aandacht voor de diversiteit van de Limburgse taal.

Voorwoord van Roemer

Het gaat om kunstwerken als ’t Bombakkes in Gennep: een mozaïek op het Ellen Hoffmannplein, waarin het logo van de gelijknamige carnavalsvereniging is verwerkt. Of het beeld De polonais dat in Beegden is geplaatst ter gelegenheid van het 2x11-jarig bestaan van VV De Jokers. Of het werk van beeldhouwer Sjra Schoffelen uit Buchten, dat op de Buchter Markt is geplaatst op initiatief van De Louvermen.

Onder meer gouverneur Emile Roemer is benaderd om het voorwoord van het boek te schrijven.

Hamans en Simons hebben het boek op vrijwillige basis gemaakt en willen er niet aan verdienen. Belangstellenden die het willen kopen kunnen zich daarvoor inschrijven via de website vastelaovesbeeldeinlimburg.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal