Lancering nieuwe maanraket afgeblazen door problemen met motor

 © De Telegraaf

De geplande lancering van een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig dat naar de maan en terug moet vliegen, gaat maandag niet door.

Redactie

Het lukt niet om een van de vier motoren aan boord op temperatuur te krijgen. De aftelklok was stilgezet op 40 minuten, en ruim een uur na het begin van die ongeplande pauze besloot de vluchtleiding om de lancering af te blazen.

De eerstvolgende mogelijkheid om te vertrekken is komende vrijdag. Of de lancering dan wel door kan gaan, is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van de herstelmaatregelen die nodig zijn om de oorzaak van de problemen aan te pakken.

De missie heet Artemis I. Aan boord zitten geen mensen, de vlucht is bedoeld om alle systemen te testen. Het is een generale repetitie voor bemande vluchten naar de maan over een paar jaar.

2,6 miljoen kilo

Voor de reizen naar de maan is een nieuwe draagraket gebouwd, het Space Launch System (SLS). Dat is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt met brandstof erbij zo’n 2,6 miljoen kilo. Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan: de Orion. De reis heen en terug duurt ongeveer zes weken.

De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om terug te keren naar de maan. Tussen 1969 en 1972 liepen in totaal twaalf Amerikaanse astronauten daar rond. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen er weer aankomen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dan dat ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.

Lees ook: Waar geen mens (m/v) eerder is gegaan: via de maan naar Mars. Keert met Artemis na een halve eeuw de Apollo-euforie terug?

Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van Europa en Canada. Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in Amerika is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt onder meer voor elektriciteit. Die wordt opgewekt met vier grote zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.