Gratis rondleiding Oude Kerkhof Roermond tijdens Open Monumentenweekend

 © Stichting Oude Kerkhof Roermond

Roermond
Silke van Deelen

Het Oude Kerkhof in Roermond is tijdens de Open Monumentendagen 2022 op zaterdag 10 en zondag 11 september toegankelijk voor publiek.

Op zaterdag kunnen mensen het kerkhof bezoeken tot zonsondergang maar zijn er geen gidsen aanwezig. Op zondag 11 september vindt er vanaf 13.30 uur een gratis rondleiding plaats, aangeboden door de Stichting Oude Kerkhof. Gedurende twee uur worden alle vijf geloofsgedeelten en daarmee markante laatste rustplaatsen en locaties van dit rijksmonument bezocht. De gidsen zijn zondag aanwezig tot 17.00 uur.

Historie

Het Oude Kerkhof is niet alleen een plek waar een enorme hoeveelheid genealogische informatie zichtbaar is, maar ook het tastbare overblijfsel van een verdwenen samenleving. Hier liggen in de meest letterlijke zin van het woord de Roermondenaren die tussen 1750 en 1950 de historie van de stad medebepaald hebben. Daaronder bevinden zich niet alleen geestelijken, politici, leden van de rechterlijke macht, edelen, industriëlen en middenstanders, maar ook kunstenaars, medici, notarissen, architecten, stadsfiguren en kermisexploitanten. Vele graven herinneren bovendien aan de Tweede Wereldoorlog die vooral op het joodse gedeelte in het bijzonder gekenmerkt worden. Het is die dag onder meer mogelijk de crypte van de bisschoppenkapel te bezoeken, evenals andere grafkapellen die voor deze gelegenheid opengesteld worden.

Het Oude Kerkhof maakt deel uit van het Kapeller kwartier, een samenwerkingsverband van de diverse monumenten in de wijk. De Kapel in ’t Zand, Het Kruiswegpark, De Galgenberg en de Kepelse Meule zijn de andere locaties. Het Kruiswegpark is het weekend van 10 en 11 september geopend en toont het traditionele bloementapijt, de kruisgang van de Kapel in ’t Zand is gedurende de dag opengesteld en de kapel (kerk) van 14.00 tot 17.00 uur. De Galgenberg is zoals altijd de hele dag te bezoeken. Al deze monumenten bevinden zich op loopafstand. De Kepelse Meule is gesloten tijdens het Open Monumentenweekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal