Remkes praat nog een keer met kabinet en boerenorganisaties

Johan Remkes. © ANP

Bemiddelaar Johan Remkes wil woensdagochtend opnieuw praten met het kabinet en boerenorganisaties over de aanpak van de stikstofcrisis. Daarna komt hij met zijn bevindingen, maar wanneer is nog niet duidelijk, aldus de woordvoerder van Remkes.

Redactie

Alle boerenorganisaties die voor een eerder gesprek zijn gevraagd, zijn nu ook weer uitgenodigd. Remkes wacht volgens de woordvoerder nog op een reactie van de boerenorganisaties of zij ingaan op de uitnodiging.

Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte en minister Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) bij het overleg aanwezig. Het kabinet wil de stikstofuitstoot in 2030 hebben gehalveerd.

Harde acties

De kabinetsplannen leidden tot harde acties van boeren. Het kabinet besloot daarop op verzoek van de Tweede Kamer een bemiddelaar in te schakelen om het gesprek tussen boeren en kabinet weer op gang te brengen.

Boerenactieclubs Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben nog niet besloten of ze woensdag naar het nieuwe overleg met het kabinet over de aanpak van de stikstofcrisis gaan. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek begin deze maand waren gevraagd.

Grens

Bart Kemp van Agractie laat weten dat zijn organisatie Remkes dinsdag een ‘agendavoorstel’ stuurt. De actiegroep wil dat woensdag „een concreet gesprek over beweging van het fundament onder het stikstofbeleid” wordt. Zo moet het overleg volgens Agractie onder meer gaan over de kritische depositiewaarde (kdw). Dat is de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen. Het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Als Remkes ingaat op het voorstel van Agractie, dan schuift de club woensdag aan. Gaat de bemiddelaar niet mee met de onderwerpen die Agractie wil bespreken, dan komt de organisatie niet.

FDF-voorman Mark van den Oever laat weten dat zijn club zich nog beraadt op de vraag „onder welke voorwaarden we wel of niet aan gaan sluiten”. Overigens waren zowel FDF als Agractie niet bij het eerdere overleg tussen de boeren en het kabinet onder leiding van Remkes. Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland was er begin augustus wel bij. Of die ledenorganisatie woensdag ook weer aansluit, kon een woordvoerster niet direct zeggen.

Lees ook: Te koop: boeren bieden online duizenden kilo’s stikstofruimte aan