Witte rook over begroting: coalitie sluit koopkrachtdeal

Premier Rutte komt dinsdag aan voor het begrotingsoverleg. © ANP

Na moeizame onderhandelingen heeft de coalitie een koopkrachtdeal gesloten. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen VVD, D66, CDA en CU na een laatste overleg van meer dan twaalf uur tot een akkoord over het miljardenpakket.

Redactie

Daarvoor hadden de partijen meerdere avonden nodig, die ook nog werden doorkruist door irritatie en gesprekken over andere belangrijke onderwerpen zoals stikstof en asiel. Maar nu is er witte rook.

„Grote uitdagingen, mooi afgewogen pakket denken we”, vat minister Kaag (Financiën) de onderhandelingen samen. Dat er dinsdagnacht nog tot na vijf uur werd onderhandeld, was volgens premier Rutte nodig omdat het ‘echt heel complex is’.

Hoe het koopkrachtpakket er precies uit komt te zien, willen de onderhandelaars nog niet zeggen. Pas op Prinsjesdag maakt het kabinet de begroting, waar de koopkrachtmaatregelen ook in zitten, voor volgend jaar bekend. „We kunnen nu niks zeggen, het wordt allemaal zichtbaar op Prinsjesdag”, zegt Rutte.

Twee onderdelen

Duidelijk is wel dat de deal uit twee onderdelen zal bestaan: een tijdelijk pakket om de pijn van de energierekening ook volgend jaar te dempen en een structureel pakket dat ervoor moet zorgen dat werken meer gaat lonen.

Lees ook: Kabinet wil dat werken meer gaat lonen: deze opties liggen op tafel om koopkracht te verbeteren

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal