Grote natuurbrand in Griendtsveen: Staatsbosbeheer maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitbreiding

Brandweer rukt massaal uit voor grote natuurbrand in Griendtsveen. © Edward Media

Griendtsveen -

De brandweer is woensdagochtend massaal uitgerukt voor een grote natuurbrand in Griendtsveen. Staatsbosbeheer maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitbreiding van de brand.

Simon Doesborgh

„De brand komt in de buurt van de meest waardevolle stukken natuur”, zegt Lieke Verhoeven, boswachter bij Staatsbosbeheer. De vlammen dreigen het actief en herstellend hoogveen aan te tasten. „Het gaat om kwetsbare natuur, waar we ons de laatste jaren hard voor hebben ingezet om het te ontwikkelen.”

De eerste melding van de brand kwam binnen bij de hulpdiensten rond half zeven woensdagochtend. De Peelbrand aan de Zwarte Plakweg is snel opgeschaald naar een ‘zeer grote natuurbrand’. Even later heeft de brandweer opgeschaald naar grip 2-niveau.

Inwoners van Griendtsveen werden in het jaar 2020 ook al opgeschrikt door een grote brand enkele kilometers verderop in hetzelfde Peelgebied. Een aantal dorpelingen werd destijds geëvacueerd. De brand smeulde wekenlang ondergronds en heeft uiteindelijk 800 hectare natuurgebied verwoest. De meest kwetsbare stukken natuur werden toen niet aangetast. „Omdat het deze keer nog onduidelijk is hoe de natuurbrand zich uitbreidt, is het voorlopig nog spannend”, zegt Verhoeven.

Extreem lastig

De brandweer sprak in eerste instantie van een gebied van een hectare dat in brand zou staan. Een uur na de eerste melding zou er sprake zijn van een gebied van twee hectare. Om de brand onder controle te krijgen heeft de brandweer ook een blushelikopter ingezet. Desondanks breidt de brand zich nog steeds uit. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg Noord schat dat het momenteel gaat om twee en een halve hectare.

Volgens de woordvoerder zijn er drie brandweerpelotons ter plekke, maar is het extreem lastig om bij de brand te komen. „Er zijn veel zandpaden waar de brandweer zich lastig op kan begeven.”

Specialistische blusteams

De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft publiek herhaaldelijk opgeroepen om niet naar het incident toe te komen, zodat de hulpdiensten ongestoord hun werk kunnen doen. Er zijn enkele specialistische blusteams ter plekke, onder wie het ‘handcrewteam’ van de brandweer en een landelijk team dat gespecialiseerd is in natuurbranden. Ook is de Brabantse brandweer is ter plekke. Ook is er een droneteam van industrieterrein Chemelot in Geleen ingezet. Samen met een nationaal adviseur natuurbrandbestrijding stelt de brandweer een plan van aanpak op dat steeds twee uur vooruitziet.

De rook trekt een gunstige kant op, voorbij Griendtsveen. Voor de inwoners van het dorp is er dus geen direct gevaar. Desondanks heeft de veiligheidsregio - in verband met de rookontwikkeling - later woensdagochtend wel het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten in de omgeving van de Mariapeel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Een jaar na de grote branden in De Meinweg en De Peel: welke lessen hebben we geleerd?

Lees ook: Geëvacueerde inwoners van Griendtsveen mogen naar huis

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal