Tientallen tips door uitzending Opsporing Verzocht over fatale geweldsdelicten in Limburg

Onderzoek op de plek van het incident in Kerkrade.  © Track 88

Bij de politie zijn na de uitzending dinsdagavond van het tv-programma Opsporing Verzocht tientallen tips binnengekomen over twee geweldsdelicten met dodelijke afloop in Limburg.

Redactie

Het gaat om 24 tips over de gewelddadige dood van de 19-jarige Sittardenaar Xavier Durlinger in mei, en tien tips over het doodrijden van een Duitser door twee verdachten van oplichting en roof in juni dit jaar in Kerkrade. Voor de gouden tip is in beide zaken 15.000 euro uitgeloofd.

De twee verdachten van een fatale ripdeal op 23 juni in Kerkrade deden zich voor als zakenlieden, toen ze op 23 juni voor het stadion van Roda JC afspraken met de 33-jarige Duitser Fabian Esser uit Zülpich. Ze hadden afgesproken om een voorschot te betalen op een woning die de Duitser wilde verkopen. Tevens hadden de verdachten gevraagd voor een ton aan briefjes van 200 euro te wisselen tegen kleinere biljetten van 100 en 50 euro. De Duitser had daarmee ingestemd en was met een reiskoffer met de 100.000 euro naar Kerkrade gekomen. Beide verdachten trokken de koffer in een auto, waarmee ze vervolgens wegvluchtten. In een poging het geld terug te pakken werd de Duitser door de auto meegesleurd. Hij kwam daarbij onder het voertuig terecht en overleed ter plekke.

Een woordvoerster van de politie zei dat de verdachten al vijf keer eerder op deze manier toesloegen in Limburg, waarbij steeds Duitsers werden opgelicht die luxegoederen of vastgoed wilden verkopen. Esser was niet de enige die door de auto werd meegesleurd. Dat overkwam ook een ander slachtoffer, maar die overleefde het.

Lees ook: Oplichters die Fabian Esser (33) doodreden bij stadion Roda lokten vaker slachtoffers naar Limburg

Volgens de politie is een van de verdachten een Duitssprekende man van rond de 60, die werd vergezeld door een jongere man met uitstaande oren. In het opsporingsonderzoek werkt de Limburgse politie samen met die uit Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk.

De andere Limburgse zaak gaat over de met geweld omgebrachte 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard. De politie zoekt informatie over een auto die op 11 mei over de Kollenberg in Sittard reed en mogelijk betrokken was bij de dood van Durlinger. Verder bleek tijdens Opsporing Verzocht dat het slachtoffer beroofd was van een duur horloge.

Lees ook: In de zaak Xavier Durlinger zoekt de politie een auto die op de Kapellerweg reed, wellicht kort voor of na de moord

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal