Noodverordening in de Peel waar brandhaard al 34 hectare heeft verwoest: ‘Blijf weg, het is te gevaarlijk’

Natuurbrand Mariapeel Griendtsveen. © Laurens Eggen

Griendtsveen -

De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd voor het gebied waar de hulpdiensten met man en macht proberen een grote natuurbrand te bestrijden in de Peel.

Redactie

In de noodverordening staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er te gevaarlijk, en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant om te waarschuwen voor de rook die richting Asten trekt. Mensen wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, en weg te blijven uit het gebied.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt woensdagmiddag in de Limburgse Peel tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer ook bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken, dat het vuur er stopt. De brandhaard heeft zich inmiddels verspreid over een oppervlakte van 34 hectare, liet de brandweer weten.

Natuurbrand Mariapeel Griendtsveen. © Laurens Eggen

De eerste melding kwam rond half zeven woensdagochtend binnen van een vogelwacht, die rook en vuur zag. De brand beperkte zich toen nog tot één hectare, maar breidde zich al snel uit naar het dubbele. Brandweerkorpsen uit Brabant, Limburg en Overijssel bestrijden het vuur met meerdere pelotons. Ook is een helikopter van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken.

Daarnaast vliegt er een helikopter van de politie met een infraroodcamera boven het gebied om een goed zicht op de brand te krijgen, aldus de woordvoerder. Daartoe is ook een speciaal droneteam van industrieterrein Chemelot in Geleen aanwezig.

Snelweg

De rook van de brand trekt in lichte mate over de A67, maar de snelweg hoeft volgens de brandweer nog niet afgesloten te worden.

De blusheli is een Cougar transporthelikopter van de luchtmacht, die is uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Het toestel haalt water uit een zandwingebied bij het Brabantse Liessel en dropt dat op het vuur. De brandweer heeft ook assistentie gevraagd van twee Chinook helikopters van defensie.

Brandweer rukt massaal uit voor grote natuurbrand in Griendtsveen. © Edward Media / Laurens Eggen

In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied wekenlang de zogeheten Peelbrand. Die legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.

Lees ook: Grote natuurbrand in Griendtsveen: Staatsbosbeheer maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitbreiding

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal