Ruim zestig brandweerlieden hebben Peelbrand hele nacht bestreden

 © ANP / ANP

Griendtsveen -

De situatie in de Mariapeel, waar sinds woensdagochtend brand woedt, is in de nacht van woensdag op donderdag nauwelijks veranderd.

Redactie

Het vuur is sinds woensdagavond onder controle, maar nog altijd is het sein brand meester niet gegeven. Zo’n zestig brandweerlieden zijn de hele nacht bezig geweest met blussen, wat door de duisternis en gevaarlijke rookontwikkeling werd bemoeilijkt. Medewerkers van Staatsbosbeheer moesten zich om die reden woensdagavond ook terugtrekken uit het bos.

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat één peloton van zo’n 24 brandweerlieden de brand afgelopen nacht vanaf de oostzijde heeft bestreden. Zij kregen daarbij ondersteuning van de handcrew, een specialistisch team van zo’n tien tot vijftien brandweerlieden dat te voet het gebied in trok. Zij zijn begonnen met nabluswerkzaamheden.

Rookontwikkeling te gevaarlijk

De brand werd woensdag al omsingeld door brandbestrijders en metersbrede natte stoplijnen, mede dankzij de inzet van blushelikopters. Woensdagavond hield Staatsbosbeheer de zuidzijde van het vuur nat. Rond 22.00 uur moesten medewerkers van de organisatie zich echter uit het bos terugtrekken omdat de rookontwikkeling te gevaarlijk werd. „Zonder adembeschermende apparatuur werd het gebied onwerkbaar vanwege de hoge concentratie CO”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Een brandweerpeloton van zo’n 24 brandweerlieden dat op standby stond, verving Staatsbosbeheer en slaagde er gedurende de nacht in de strook natuur van een kilometer lengte nat te houden.

Het vuur heeft zich niet verder uitgebreid en beslaat dus nog altijd een gebied met een oppervlakte van zo’n 40 hectare, zegt de woordvoerder. Bij daglicht is de situatie echter pas goed in kaart te brengen. Dan zal ook worden besloten of de helikopters van het leger die woensdag hielpen bij het blussen opnieuw ingezet moeten worden.

Waarschuwingen

Er worden leidingen aangelegd naar de Helenavaart en het Griendtsveenkanaal om voor voldoende bluswater in het gebied te zorgen. Het nablussen zal waarschijnlijk nog dagen duren. „We weten uit ervaring, bijvoorbeeld door de brand in de Deurnese Peel in het voorjaar van 2019, dat de situatie heel snel kan veranderen. Daarom is het sein brand meester ook nog niet gegeven. Eerst moeten we zeker weten dat we het vuur onder controle kunnen houden”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Opnieuw een vlammenzee in De Peel: brandweer werkt met man en macht om rampscenario als in 2020 te voorkomen

De brandweer blijft omwonenden waarschuwen voor aanhoudende stank- en rookoverlast. Die kan donderdagochtend ernstiger zijn dan woensdag vanwege de lagere luchttemperatuur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal