Column: konikpaarden bij Roosteren zorgen voor de broodnodige afleiding

Konikspaarden in Roosteren. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de konikpaarden bij Roosteren.

Piet Schuttelaar

Met vers fruit, een krentenbolletje, koffie en thee, schuiven we elke ochtend aan onze grote tafel, waar we de krant in afgebakende stukken aan elkaar verdelen. Maar telkens opnieuw zijn het de krantenkoppen die onze toch al ragfijne zeepbel van hoop uit elkaar doen spatten. Ondanks de schoonheid van het leven, de kinderen, de bloemen, planten de zon en de maan blijft de wereld een slagveld.

Ik weet het: het is niet de schuld van de krant. Zij brengt slechts de boze wereld in de huiskamer en op tafel. We besluiten de somberheid van ons af te lopen en dwalen langs de Maas bij Roosteren. We delen elkaars mening, eigen aanpak en oplossingen voor wereldse problematiek. De zon brandt al weken op het gras, de planten en de bomen. De Maas staat laag en is rustig. In de beemden klampen verdroogde blaadjes zich vast aan de takken van de vermoeide bomen.

Lees ook: Fietsend door Zuid-Frankrijk, speurend naar wantsen in platanen

Hier aan de Maas, waar hun doordringende geur in de lucht hangt, verblijft een kudde van zo’n 30 konikpaarden. Knoppen van distels en kaardenbollen ommantelen hun manen en lange staarten. Zo wordt zaad ook verspreid. Op twee na zijn ze allemaal rustig bezig met hun eigen gezin, drinkend aan de plassen, rustend in het gras tussen de inktzwammen en het boerenwormkruid.

Twee zijn er aan het vechten en zoeken elkaar steeds weer op. Bijten elkaar in de kuiten en in de hals, rennen weg, zoeken elkaar weer op en gaan vervolgens weer de strijd aan. Het houdt niet op. Een afspiegeling van het mensdom? We passeren de kudde van nabij; mijn vrouw Rietje blijft kort achter me. Er wordt ons niets in de weg gelegd. Ik denk weer aan de krant van vanochtend. Hoop gloort.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal