Aanvragen uit Noord- en Midden-Limburg voor cultuursubsidie krijgen streepje voor

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg. © ANP

Venray/Maastricht -

Culturele instellingen en organisaties uit Noord- en Midden-Limburg die vanaf 2025 aankloppen voor een subsidie uit de cultuurpot van de provincie krijgen daarbij een streepje voor.

Jan Hensels

Bij de subsidiecriteria wil de provincie namelijk een extra punt uitdelen aan culturele instellingen die Noord- of Midden-Limburg als standplaats hebben. Daarmee zegt het college van Gedeputeerde Staten tegemoet te komen aan de aandacht die vanuit Provinciale Staten hiervoor is gevraagd. Dat komt naar voren uit de nieuwe concept-subsidieregeling cultuur van de provincie voor de periode 2025-2028.

Lees ook: Gedeputeerde Van Toorenburg gaat in gesprek met Noord- en Midden-Limburg over verdeling cultuurgelden

Bekaaid

Meerdere Statenfracties vonden eind vorig jaar dat het noordelijk deel van de provincie er in vergelijking met het zuiden bekaaid afkomt bij de verdeling van de gelden uit de cultuurpot.

Of de aanpassingen die worden voorgesteld in de nieuwe concept-subsidieregeling helemaal tegemoetkomen aan de wensen die al langer in Noord- en Midden-Limburg leven, is nog niet duidelijk. Cultuurwethouder Wim De Schryver van de gemeente Venray, tevens voorzitter van de Cultuurregio Noord-Limburg, noemde het donderdagmiddag mooi dat er bij de subsidiecriteria nu extra aandacht is voor het noorden. Tegelijkertijd kon hij nog niet beoordelen of de nieuwe concept-subsidieregeling helemaal naar tevredenheid is van de regio. Hij had het stuk dat net naar de Staten is gestuurd nog niet kunnen bestuderen.

De Schryver had kort daarvoor een brief namens de dertien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg gestuurd aan de leden van Statencommissie Cultuur waarin nogmaals aandacht wordt gevraagd voor de positie van de culturele makers en instellingen in deze regio. ‘Cultuur vanuit het Noord-Limburgse DNA is enthousiast en initiatiefrijk en kent een hoge mate van handen uit de mouwen en gewoon beginnen. Maak de beleidsregels en criteria dan ook concreet en haalbaar vanuit die wetenschap’, zo staat in de brief.

Zekerheid

In het concept staat verder onder meer dat de provincie de cultuursubsidies in de toekomst voor vier jaar wil verstrekken in plaats van twee jaar. Ook het huidige onderscheid tussen Cultuurplan en Subinfrastructuur komt op basis van het voorstel in de nieuwe regeling te vervallen. ‘Voor instellingen geeft het voorstel meer zekerheid en/of duidelijkheid, minder administratieve lasten en meer ruimte om concreet bezig te zijn met hun primaire taken’, staat in het concept dat gedeputeerde Madeleine van Toorenburg naar de Staten heeft gestuurd. Binnenkort buigt de provinciale politiek zich over het stuk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal