CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

Foto ter illustratie.  © ANP/HH

Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

Pieter van Erven Dorens

De huren van sociale huurwoningen stegen gemiddeld met 2,6 procent, nadat vorig jaar de huren door het kabinet tot en met juni 2022 waren bevroren vanwege de coronacrisis. Daarna mochten de sociale huren met een vast bedrag omhoog: maximaal 50 euro voor middeninkomens en maximaal 100 euro voor hoge inkomens. Huren onder 300 euro mochten met 25 euro verhoogd worden, ongeacht het inkomen van de huurder.

Bij de huren in de vrije sector was sprake van een prijsstijging van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze huren mochten stijgen met de inflatie plus 1 procent. De overheid heeft vorig jaar de maximale huurverhoging in de vrije sector tot 1 mei 2024 begrensd tot de inflatie plus 1 procent. Dat betekent dat verhuurders volgend jaar wel de enorme inflatie aan hun huurders kunnen doorberekenen.

Bij een huurderswisseling is de huurbaas niet gebonden aan de maxima. Huurwoningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van bewoner wisselden hadden in juli 2022 een huurprijs die gemiddeld 9,8 procent hoger lag, meldt het CBS.

Limburg

In Limburg steeg de prijs van de huren met gemiddeld 2,7 procent. De huren exclusief bewonerswisselingen stegen hier in 2022 gemiddeld met 2,3 procent.

Van de vier grote gemeenten zijn de huren in Amsterdam met gemiddeld 3,6 procent het sterkst gestegen: de huren exclusief bewonerswisselingen stegen hier in 2022 gemiddeld met 2,5 procent. Op provinciaal niveau stegen de huren in Noord-Holland het hardst, met gemiddeld 3,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Bewonerswisselingen hadden in Noord-Holland met 1 procent ook het grootste effect op de huurstijging.

‘Zorgwekkend’

In een reactie zegt de Woonbond de sterkste stijging sinds 2014 ‘zorgwekkend’ te vinden. „Aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder”, aldus de belangenvereniging voor huurders.

De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende.

De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. „Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje-onder gaan.”

Lees ook: Forse huurkorting ontvangen omdat het bloedheet is in je woning? Het kan wel degelijk, maar het gebeurt nauwelijks

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal