Dringende oproep weg te blijven uit smeulende Mariapeel

Dringende oproep weg te blijven uit smeulend Mariapeel. © Edward Media

Horst aan de Maas -

De Veiligheidsregio Limburg Noord doet opnieuw een dringende oproep om weg te blijven uit de Mariapeel.

Redactie

In het gebied smeult over een oppervlakte van 40 hectare een brand. Er is een noodverordening van kracht, maar de brandweer vreest dat dagjesmensen dit weekend toch een kijkje willen nemen in het gebied.

Koolmonoxide

„Kom niet”, deed een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend een dringende oproep. „Er hangt veel koolmonoxide in het gebied, dat is gevaarlijk. Bovendien rijdt hier zwaar materieel rond en liggen er op veel plaatsen brandweerslangen over de weg. We roepen mensen met klem op dit weekend weg te blijven. Boa’s van Staatsbosbeheer controleren in het gebied, waar we zeker nog enkele dagen bezig zijn.” Fietsers die gebruik willen maken van de fietsroutes door het gebied, worden door de gemeente Horst aan de Maas omgeleid.

Vrijdagochtend hangt de rook laag boven het gebied, met als gevolg veel koolmonoxide. Naar verwachting trekt de rook bij het stijgen van de temperatuur op. Maar de brandweer waarschuwt dat er meer wind verwacht wordt die meer rook zal opleveren in de regio.

Brabantse deel

De rook trekt richting het Brabantse deel van de Peel. De brandweer daar houdt de ontwikkelingen naar eigen zeggen goed in de gaten en doet metingen. Vooralsnog zijn er volgens een woordvoerder van de Brabantse brandweer geen te hoge concentraties giftige stoffen gemeten. Daarnaast worden er ook geurwaarnemingen gedaan, zei hij. Het advies ramen en deuren te sluiten blijft onverkort van kracht, evenals het uitdoen van de ventilatie.

De Limburgse brandweer assisteert vrijdag met twee tankautospuiten en een waterwagen de hele dag nog blusploegen van een aannemer in dienst van Staatsbosbeheer. Loonwerkers rijden zodra de rook is opgetrokken met grote watertonnen achter tractoren het gebied in om te blussen. Ook zijn er sproei-installaties neergezet om grote oppervlakten te beregenen.

Er is nog geen brand meester gegeven, maar het vuur is wel onder controle, aldus de woordvoerder van de Limburgse brandweer.

Lees ook: Nederlandse brandweer is uitgeknepen volgens brandweervrijwilligers: ‘Er ontstaan problemen zodra meerdere incidenten zich tegelijk voordoen’

Brandlucht de Peel tot in westen van Brabant te ruiken

De geur van rook afkomstig van de brand in het natuurgebied de Peel bij Griendtsveen is tot ver in het westen van Brabant te ruiken. Bij de veiligheidsregio Midden- en West Brabant kwamen vrijdagochtend zeker acht klachten binnen over een brandlucht en een chemische lucht, zei een woordvoerster van de regio. De klachten waren afkomstig uit Zevenbergen, Breda, Goirle en Tilburg.

Volgens haar zorgen de hoge temperaturen ervoor dat de rook zich over grote afstanden kan verspreiden. „We verwachten nog een verdere en sterkere verspreiding”, zei ze.

Als mensen er last van hebben geldt het advies ramen en deuren te sluiten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal