Oud-burgemeester Fons Tans van Arcen en Velden overleden

Fons Tans. © Familie

Velden -

Fons Tans, onder meer oud-burgemeester van Arcen en Velden, is vrijdag overleden. Hij was ongeneeslijk ziek. Tans werd 74 jaar.

Leon Janssen

De in Heerlen geboren Tans maar verhuisde later naar Kerkrade. Hij groeide op in een gezin van acht kinderen in Kerkrade, waar zijn vader commissaris van politie was. Fons Tans werd later buurt- en opbouwwerker in Kerkrade.

Hij ging na een aantal jaren met zijn vrouw Mariet naar Noord-Limburg om te werken in het speciaal onderwijs.

Hij werd in 1978 lid van de PvdA. Voor die partij was Tans van 1982 tot 1995 raadslid in de toenmalige gemeente Maasbree. Daar was hij ook van 1986 tot 1989 wethouder.

Herindeling

In 1995 werd Tans lid van de Provinciale Staten van Limburg en PvdA-fractievoorzitter. Zijn benoeming tot burgemeester van de toenmalige gemeente Arcen en Velden volgde zes jaar later. Zijn functie kwam te vervallen toen Arcen en Velden 1 januari 2010 opging in de gemeente Venlo. Een herindeling die hij zelf had voorbereid, omdat hij de stellige overtuiging had dat Arcen en Velden als zelfstandige gemeente haar ambities, bijvoorbeeld op toeristisch gebied, niet waar kon maken.

Hij was van november 2012 tot juni 2013 nog waarnemend burgemeester van de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert.

Maaspoort

Tans was tevens vele jaren onbezoldigd voorzitter van Theater De Maaspoort in Venlo. In die rol droeg hij bij aan de omvorming van het theater. Niet alleen gebouwelijk, maar zeker ook wat de werkwijze van het theater betreft, zodat de stad nu kan beschikken over een moderne cultuurtempel.

Ziek

Toen hij ongeneeslijk ziek werd, besloot hij af te zien van verdere behandeling. „We plukken de dag, genieten van onze kinderen en kleinkinderen en kiezen voor kwaliteit van leven”, aldus Tans in een interview met De Limburger in april dit jaar in zijn woonplaats Baarlo.

Lees ook: Ex-burgemeester Fons Tans is ongeneeslijk ziek en heeft vrede met zijn lot: ‘We kiezen voor kwaliteit van leven’