Opnieuw trekken duizenden fans naar Zandvoort voor de kwalificatie: ‘Het is druk maar beheersbaar’

Bezoekers onderweg naar het circuit van Zandvoort waar dit weekend de F1 Grand Prix van Nederland wordt verreden. © ANP / ANP

Op station Zandvoort is het rond 10.30 uur druk vanwege Formule 1-fans die met de trein zijn gekomen. Volgens een woordvoerster van de NS is de drukte „absoluut beheersbaar”.

Redactie

„We zien dat er heel veel mensen op pad zijn, maar dat de sfeer goed is”. Volgens de woordvoerster weten de racefans hun weg vanaf het station naar het circuit goed te vinden, waardoor het aantal bezoekers goed doorstroomt.

Het hele weekend rijden er vanaf 08.00 uur twaalf treinen per uur vanuit Haarlem en Amsterdam naar Zandvoort. Ook in de treinen is het druk. „Het kan soms zo zijn dat mensen even op een trein moeten wachten, maar met twaalf treinen per uur hoeven mensen niet lang te wachten”, aldus de woordvoerster. Met de treinen kunnen er 10.000 racefans per uur naar de badplaats worden vervoerd.

Bezoekers onderweg naar het circuit van Zandvoort waar dit weekend de F1 Grand Prix van Nederland wordt verreden. © ANP / ANP

De NS verwachtte al grote drukte in de treinen en op de stations. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raadt de treinvervoerder reizigers aan om van tevoren al een retourtje te kopen of om het saldo van de ov-chipkaart eerder al op te laden.

‘Goede eerste dag’

Vrijdag kwamen er ongeveer 95.000 bezoekers op het evenement af. De spoorwegmaatschappij spreekt van een „goede eerste dag”. „Vrolijk, positief en leuk. Echt een feestje om te werken”, aldus een woordvoerster van de NS.

Publiek in de duinen tijdens de 2e vrije training voorafgaand aan de F1 Grand Prix van Nederland op het Circuit van Zandvoort op 2 september 2022 in Zandvoort © ANP / ANP

Om 15.00 uur gaat de kwalificatie van start voor de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. Vorig jaar veroverde de Limburgse Max Verstappen voor eigen publiek poleposition en een dag later won hij de race.

Burgemeester Zandvoort tevreden over eerste dag Formule 1

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een „hele goede eerste dag” van de Dutch Grand Prix, die vrijdag begon. „Als het hele weekend zo verloopt als vrijdag, dan ben ik blij en gelukkig”, aldus Moolenburgh. Naar verwachting komen zaterdag ongeveer 105.000 mensen naar de kustplaats.

Zandvoort ontving vrijdag zo’n 95.000 racefans. De instroom en uitstroom van die bezoekers ging volgens de gemeente goed, zonder grote opstoppingen of „noemenswaardige incidenten”.

‘Gezellige avond’

Na afloop van het raceprogramma vrijdag was het nog de hele avond „gezellig druk in het dorp”, stelt de burgemeester. Ook ondernemers zijn „blij” met hoe de avond is gegaan, vertelt Moolenburgh. Die drukte wordt zaterdagavond weer verwacht.

Zandvoort Beyond, het activiteitenprogramma in het dorp, vond vrijdag ook een geslaagde opening van het raceweekend. Directeur Sander van Bosch laat weten dat het „een superleuk feest” was. Als onderdeel van Zandvoort Beyond is bijvoorbeeld een reuzenrad neergezet en heeft de Koninklijke Marine een klimmuur opgebouwd bij de boulevard.

Net zoals vrijdag begon de instroom van racebezoekers ook zaterdagochtend vroeg. „Ik stond om 07.00 uur voor het raam en zag toen al mensen naar het circuit lopen”, aldus burgemeester Moolenburgh. De eerste racewagens gaan om 10.25 uur de baan op voor de Sprint Race van de Formule 3. De eerste Formule 1-bolides rijden om 12.00 uur het circuit op.

Tientallen fans stonden zaterdagochtend vroeg al bij de hoofdingang van het circuit om coureurs op te wachten. Onder anderen Lando Norris van McLaren en Carlos Sainz van Ferrari werden met luid gejuich ontvangen.

Ferrari-rijder Sainz verwacht spannende kwalificatie in Zandvoort

Het zou weleens een hele spannende kwalificatierace kunnen worden bij de Dutch Grand Prix op Zandvoort. Dat zegt Carlos Sainz, de Spaanse coureur van Ferrari.

„Ik was verrast over hoe snel iedereen was in de trainingen vrijdag. Voor ons was het een lekker gevoel om weer in een auto te rijden die competitief is, maar McLaren, Mercedes en Red Bull zaten er ook goed bij”, aldus de nummer 4 in het kampioenschap van de Formule 1. „De verschillen waren minder dan 3 tienden van een seconde. Ik denk dat het heel dicht bij elkaar zal zitten in de kwalificatie. En dus wordt het spannend.”

Charles Leclerc noteerde in de tweede training de snelste ronde in zijn Ferrari, Sainz gaf slechts 4 duizendsten toe. George Russell en Lewis Hamilton waren in hun Mercedessen de snelsten in de eerste training. Lando Norris klokte in de tweede sessie de vierde tijd in zijn McLaren. Wereldkampioen Max Verstappen kon zich niet onderscheiden; hij viel in de eerste sessie na 10 minuten uit met een kapotte versnellingsbak en zette in de tweede oefensessie slechts de achtste tijd neer.

De Nederlander domineerde vorige week in Spa en reed al zijn concurrenten op grote achterstand. Maar het bochtige en smalle circuit in Zandvoort is niet te vergelijken met de glooiende baan in Spa met zijn lange bochten en rechte stukken. „Er is hier meer downforce vereist en dat past onze auto beter, dus onze verwachting was wel dat we hier beter zouden zijn dan op Spa”, zei Sainz. „En we kunnen nog harder, want we hadden nog verre van de ideale balans.”

Lees ook: Gaat Ferrari het oranje-feestje in Zandvoort verknallen?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal