Rutte herhaalt in Roermond excuses veteranen en slachtoffers strijd Indonesië

Premier Mark Rutte heeft opnieuw excuses gemaakt aan veteranen die in Indonesië een strijd zijn ingestuurd die „niet te winnen was”. © ANP

Roermond -

Premier Mark Rutte heeft opnieuw excuses gemaakt aan veteranen die in Indonesië een strijd zijn ingestuurd die „niet te winnen was”. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indiëmonument 1945-1962 in Roermond.

Redactie

Rutte sprak van een „onmogelijke missie”, mede omdat „falende gezagsdragers” de Nederlandse militairen en dienstplichtigen onvoldoende steunden.

De verantwoordelijkheid ligt bij de gezagsdragers van toen - zoals de regering, het parlement en de legerleiding - „niet bij de individuele dienstplichtigen”, zei Rutte. Die zijn in een onmogelijke positie gebracht waar zij en hun familie de last van hebben gedragen en tot op de dag van vandaag dragen, benadrukte de premier.

Volgende generaties

De excuses die het kabinet hier begin dit jaar voor heeft gemaakt, herhaalde Rutte zaterdag in Roermond. „Excuses aan alle veteranen die zich toentertijd als goed militair hebben gedragen. Excuses aan al diegenen die sindsdien kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest.” Ook bood de premier zijn excuses aan de tweede en volgende generaties aan, „die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders”.

Opnieuw zei Rutte dat ook van Nederlandse zijde sprake was van wijdverbreid extreem geweld. „Dat moeten we met elkaar onder ogen zien.”

Medio februari maakte Nederland, bij monde van Rutte, excuses aan Indonesië voor het geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Koning Willem-Alexander deed dat twee jaar geleden toen hij op bezoek in Indonesië was.

Tijdens de bijeenkomst in Roermond zijn de Nederlandse militairen herdacht die tussen 1945-1962 om het leven kwamen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Lees ook: Eerste herdenkingsbijeenkomst na corona bij het Nationaal Indië-monument in Roermond: ‘Het kan wel eens druk worden’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal