Verstappen moest ‘hard werken’ voor tweede zege op Zandvoort

Max Verstappen viert zijn overwinning. © ANP / ANP

Max Verstappen moest er naar eigen zeggen hard voor werken, maar net als vorig jaar kwam hij als winnaar van de Dutch GP over de finish in Zandvoort. „Het is altijd speciaal om je thuisrace te winnen. Eerlijk gezegd moest ik er nu nog harder voor werken dan vorig jaar”, aldus de coureur van Red Bull.

Redactie

Cruciaal was volgens Verstappen de beslissing om een pitsstop te maken toen de safetycar in de slotfase van de race de baan op kwam, nadat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas was stilgevallen op het rechte stuk. „We maakten de juiste beslissingen op de juiste momenten”, zei Verstappen. „Ik dacht aanvankelijk dat we het wel tot het einde zouden redden op de harde band, al waren we iets langzamer dan Mercedes. Maar toen de safetycar de baan op kwam, dacht ik dat we het niet zouden volhouden als we geen pitsstop zouden maken.”

Red Bull haalde Verstappen tijdens de safetycar-fase naar binnen voor nieuwe banden en op die softs wist hij direct na de herstart Lewis Hamilton, die niet naar binnen ging, te passeren. „Het was een beetje een vraagteken hoe het op die banden zou gaan, maar het pakte goed uit. Bij de herstart had ik wat meer topsnelheid dan Lewis en dat hielp om hem voor de eerste bocht aan te vallen. De snelheid was daarna weer geweldig en de balans in de auto heel goed. Geweldig om hier weer te winnen.”

Verstappen hield de Nederlandse vlag omhoog toen hij na de race uit zijn Red Bull was gestapt. „Ik ben heel blij dat jullie allemaal zijn gekomen om me aan te moedigen”, zei hij tegen de ruim 100.000 fans op de tribunes. „Ik ben trots om Nederlander te zijn.”

Russell blij met tweede plaats: een genot om in Holland te racen

George Russell was bijzonder tevreden met zijn tweede plaats in de Dutch Grand Prix. De Britse coureur van Mercedes haalde in de slotfase nog zijn teamgenoot Lewis Hamilton in, maar kon winnaar Max Verstappen niet bedreigen. „Toch hebben we als team een ongelooflijke snelheid laten zien en dat geeft ons het vertrouwen dat we echt stappen vooruit maken. We zitten dichtbij de hoogste trede van het podium”, zei Russell, die als zesde was gestart.

Hij bedankte na de race het publiek in Zandvoort. „Wat een geweldige ontvangst. Alle coureurs vinden het een genot om hier in Holland te rijden, dank jullie wel”, richtte hij zich tot de 105.000 toeschouwers, die toch vrijwel allemaal fan van Verstappen waren.

Charles Leclerc eindigde als derde. De coureur van Ferrari gold vooraf als de grootste concurrent van Verstappen voor de zege, omdat hij snel was in de trainingen en maar net achter de Nederlander zat bij de kwalificatie. „Max was gewoonweg te snel. Het gat met hem is erg groot. Wij waren een beetje ongelukkig in de race qua strategie, maar het had niks uitgemaakt.”

Teambaas Red Bull bedankt Mercedes na zege Verstappen

Teambaas Cristian Horner van Red Bull bedankte na de zege van Max Verstappen in de Dutch GP met een kwinkslag ook concurrent Mercedes. „Mercedes maakte het ons iets makkelijker toen ze George Russell naar binnen haalden”, zei Horner.

In de slotfase van de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort kwam de safetycar de baan op nadat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas was stilgevallen op het rechte stuk. Verstappen ging direct de pits in om nieuwe banden (softs) te halen. De Nederlander kwam achter de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Russell terug de baan op, maar even later ging ook Russell naar binnen voor nieuwe soft-banden. Hamilton bleef wel doorrijden op dezelfde banden. Bij de herstart werd hij echter direct gepasseerd door Verstappen, die op zijn nieuwe banden sneller was.

„We maakten op de juiste momenten geweldige beslissingen”, zei Horner. „We stonden onder grote druk, maar Max en het team hielden goed stand. Toen alleen Lewis nog tussen Max en de zege zat, wist ik dat hij er vol voor zou gaan. Heel speciaal dat Max hier voor eigen publiek weer wint. Jullie kunnen trots zijn op jullie jongen.”

Lees ook: BN’ers willen maar wat graag bij Nederlandse Grand Prix zijn: het is zien, maar nog veel meer gezien worden

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal