Nieuw box 3-stelsel pas per 2026, jaar uitstel kost 385 miljoen euro

 © ANP / DE VRIES MEDIA

Niet in 2025, zoals in het coalitieakkoord afgesproken, maar pas in 2026 komt er een vervanger voor de zogenoemde spaartaks.

Redactie

Een tijdelijk systeem zal dus langer worden gehandhaafd, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer. Door het uitstel loopt de schatkist 385 miljoen euro mis.

Het gaat om de vermogensrendementsheffing in box 3, die eind vorig jaar door de Hoge Raad onrechtmatig verklaard. De Hoge Raad oordeelde toen dat gedupeerden recht hebben op compensatie. Dit heeft „druk gelegd op het tijdpad”, meldt de bewindsman.

Spaartaks

Door de vermogensrendementsheffing, de spaartaks in de volksmond, betaalden mensen met veel spaargeld op hun rekening te veel belasting. Door de lage rente behaalden spaarders weinig rendement, terwijl ze wel belasting betaalden over een fictief rendement: een vast percentage dat veel hoger lag dan de daadwerkelijke rente. Dit gebeurde omdat rendement spaargeld én vermogen vanaf een bepaalde waarde in dezelfde box werden belast. Mensen die hun vermogen in aandelen of vastgoed hadden gestoken, verdienden hier veelal veel meer aan.

Daarom wil het kabinet belasting heffen op werkelijk rendement: wat iemand daadwerkelijk verdient aan zijn of haar vermogen. Uit eerder onderzoek bleek dat dit nieuwe stelsel in 2025 kan worden ingevoerd onder bepaalde voorwaarden. „Onder andere als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad en de daarmee samenhangende nieuwe wetgeving, zowel voor het rechtsherstel als de overbruggingswetgeving, wordt niet meer aan deze randvoorwaarden voldaan”, schrijft Van Rij.

Tijdelijke wet

In de tussentijd werkt het kabinet aan een tijdelijke wet, waarin alvast wordt uitgegaan van verdeling van vermogen op de spaarrekening enerzijds en in beleggingen anderzijds. „Hierdoor wordt al zo goed mogelijk aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement”, aldus de staatssecretaris. Net als in de uiteindelijke variant zullen spaarders dus in de ‘tussenoplossing’ ook vrijwel geen belasting betalen op rendement.

Spaarders die zich aansloten bij het massabezwaar tegen de vermogensrendementsheffing, krijgen hiervoor compensatie. Dit is een miljardenklus voor het kabinet. Dit weekeinde lekte uit dat spaarders die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt, niet gecompenseerd worden.

Lees ook: In welke gemeente stijgt de WOZ-waarde het meest? Gemiddeld met 6,5 procent omhoog in Limburg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal