AlphaTauri wijst beschuldigingen over hulp aan Verstappen af

Yuki Tsunoda. © ANP / ANP

Zandvoort -

Het Formule 1-team van AlphaTauri heeft in een verklaring op Twitter afstand genomen van beschuldigingen dat het vals heeft gespeeld tijdens de Dutch GP in Zandvoort. Op sociale media verschenen berichten dat AlphaTauri tijdens de race met opzet voor een zogeheten virtual safetycar-fase zorgde, om zo Max Verstappen van Red Bull te helpen in zijn strijd met de Mercedessen om de winst.

RedactieBron: ANP

AlphaTauri is het zusterteam van Red Bull. Beide renstallen hebben dezelfde eigenaar, maar opereren zelfstandig. Volgens complotdenkers kreeg Red Bull in Zandvoort hulp van AlphaTauri.

„Het is heel teleurstellend om het taalgebruik en opmerkingen te horen over ons team en over Hannah Schmitz, het hoofd strategie van Red Bull Racing. Zulk haatgedrag kan niet worden getolereerd”, schrijft AlphaTauri. „Het is onacceptabel, onjuist en respectloos om zowel Hannah als het team te beschuldigen van vals spel. We hebben altijd compleet onafhankelijk geopereerd, op een eerlijke manier, met respect en sportiviteit.”

 © ANP / ANP

AlphaTauri werd online aangepakt vanwege een opvallend incident met de Japanse coureur Yuki Tsunoda, ruim halverwege de race. Tsunoda dacht na een pitsstop dat zijn banden niet goed waren vastgezet en stopte daarom op de baan. De Japanner was al bezig om uit te stappen toen AlphaTauri hem over de boordradio opdroeg terug te rijden naar de pits. Daar werden de banden van zijn auto opnieuw gewisseld en maakten monteurs de riemen van Tsunoda weer vast. De coureur keerde terug op de baan, maar voelde naar eigen zeggen direct dat er echt iets mis was met zijn auto. Tsunoda parkeerde zijn auto langs het circuit, wat leidde tot een gele vlag. De coureurs moesten daarom tijdelijk snelheid minderen.

Verstappen won voor het tweede jaar op rij de race voor eigen publiek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal