Oorwassing voor volleyballers: ‘Waar het aan ligt, is nog een raadsel’

Zelfs Oranje-sterspeler Nimir Abdelaziz (14) slaagde er maar mondjesmaat in om het ijzersterke blok van Oekraïne te verschalken. © epa

Ljubljana -

De Nederlandse volleyballers zakten maandag op het WK door het ijs. In de achtste finales was Oekraïne, beduidend lager op de mondiale ranglijst, veel te sterk.

Nick TolBron: De telegraaf

Inpakken en zo snel mogelijk wegwezen. Na een uitstekende groepsfase hadden de Nederlandse volleybalmannen een uitgelezen kans om op het WK in Polen en Slovenië een grootse prestatie te leveren, maar in plaats daarvan zakten ze maandagavond al in de achtste finales massaal door het ijs. Het laaggeplaatste Oekraïne liet Oranje er in Ljubljana wel héél slecht uitzien: 0-3.

De uitslag sprak boekdelen: 16-25, 19-25 en 18-25. De teamspirit die Nederland in de voorgaande drie wedstrijden zo sterk maakte, ontbrak nu volledig. De Italiaanse bondscoach Roberto Piazza en zijn kompanen hadden vijf dagen de tijd om de nummer achttien van de wereldranglijst te ontleden, maar kregen hun ploeg met geen mogelijkheid aan de praat en faalden dus hopeloos. Het machteloze en breekbare Oranje werd op alle fronten afgetroefd door de hongerige Oekraïners.

Maksym Drozd laat Oranje kansloos. © ANP / EPA

Teleurstelling

In de poulefase was het aanvoerder Nimir Abdelaziz die zijn team op sleeptouw nam op momenten dat het even niet liep, maar ook de 30-jarige sterspeler speelde dit keer ver beneden zijn niveau. „Het zal nog wel een paar dagen duren voordat we deze teleurstelling hebben verwerkt”, verzuchtte Abdelaziz. „In de poulefase kwamen we tegen Argentinië terug van een 2-0 achterstand, maar dat was een heel andere wedstrijd. We hebben dit keer geen moment aanspraak gemaakt op een goed resultaat. Niemand speelde naar behoren. Waar dat aan ligt, is voor mij nu ook nog een raadsel. We zaten allemaal lekker in ons vel en keken enorm uit naar deze wedstrijd. Als je dan nipt verliest na een heel spannende pot, kun je er misschien nog wel vrede mee hebben. Dat is na deze afgetekende nederlaag zeker niet het geval.”

Nederland ging minimaal voor een plek in de kwartfinale. In de poulefase trof het lastige tegenstanders als Argentinië en Iran, maar de equipe van Piazza haalde zijn beste niveau van deze zomer en bleef ongeslagen. Oranje eindigde daardoor boven verwachting als groepswinnaar. De Lange Mannen kwamen in de knock-outfase vervolgens ook nog aan de best mogelijke kant van het schema terecht. Met Oekraïne troffen ze een opponent die aanvankelijk niet eens was geplaatst voor het WK, maar als reserve toch mocht instromen nadat Rusland werd uitgesloten van deelname. Bij een overwinning zouden ze woensdag in actie komen tegen co-gastland Slovenië, dat evenmin een team van wereldformaat heeft.

Olympisch traject

Na een glansrijke poulefase was daarom zelfs de halve finale een realistisch doel voor Oranje, maar door een collectieve offday viel die droom in duigen. Abdelaziz: „Onze supermooie groepsfase is hierdoor helaas in één klap vergeten.”

Thijs ter Horst haalt uit. © ANP / AFP

Nederland mist door deze afgang niet alleen een kwartfinaleplek, maar lijdt ook stevig puntenverlies op de wereldranglijst.

En dat is juist zo belangrijk met het oog op kwalificatie voor de komende Olympische Spelen (2024), waarvoor Abdelaziz en consorten zich voor het eerst sinds twintig jaar weer hopen te plaatsen. In Polen en Slovenië hadden ze een belangrijke slag kunnen slaan, maar de kans voor open doel werd op niet mis te verstane wijze gemist.

Topcontract

Veel tijd om de mokerslag te verwerken, hebben vaderlandse volleyballers trouwens niet. Ze reizen vandaag direct terug naar Nederland en de meesten vertrekken nog deze week naar hun club.

In het geval van Abdelaziz is dat het Turkse Halkbank Ankara, waar hij een topcontract heeft afgedwongen. „Zo werkt dat in onze sport”, beseft de 279-voudig international. „De knop moet snel om, we hebben geen keuze.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal