‘Document over nucleaire macht ander land gevonden bij Trump’

Donald Trump. © ANP / EPA

FBI-agenten hebben vorige maand tijdens de huiszoeking in het onderkomen van oud-president Donald Trump een document gevonden dat de militaire verdediging, inclusief haar nucleaire macht, van een buitenlandse regering beschrijft, meldt The Washington Post op basis van anonieme bronnen.

RedactieBron: ANP

Om welk land het gaat, wordt niet gemeld. Evenmin of het gaat om een bondgenoot van de Verenigde Staten of een vijandige mogendheid.

Sommige in beslag genomen stukken beschrijven volgens de krant uiterst geheime Amerikaanse operaties die zo streng worden bewaakt dat slechts een handjevol mensen van de inhoud op de hoogte is. Alleen de president, enkele leden van het kabinet of een ambtenaar op bijna kabinetsniveau kunnen andere overheidsmedewerkers machtigen om toegang tot deze informatie te krijgen.

Begin augustus werden meer dan 11.000 overheidsdocumenten gevonden in Mar-a-Lago in Palm Beach, Trumps resort in Florida. Die lagen zowel in dozen in een opslagruimte als in het persoonlijke kantoor van de oud-president. Verder werden tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift „geclassificeerd”. Dit roept de vraag op of alle verdwenen documenten boven water zijn gekomen.

Vertegenwoordigers van Trump en het Amerikaanse ministerie van Justitie waren volgens persbureau Reuters niet bereikbaar voor commentaar.

Onafhankelijke arbiter

Een rechter willigde maandag een verzoek van Trump in om een onafhankelijke arbiter (special master) aan te stellen om het materiaal te beoordelen dat tijdens de huiszoeking is meegenomen. De special master heeft toestemming persoonlijke items, documenten en ander materiaal te beoordelen, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten mogen het ​onderzoek naar Trumps omgang met geheime documenten voortzetten.

Trump beschuldigt het ministerie van Justitie ervan een politieke heksenjacht tegen hem te zijn gestart. Zijn advocaten voerden aan dat de benoeming van een onafhankelijke derde partij ter beoordeling van het materiaal een belangrijke controle op de regering zou zijn.

Lees ook: Biden waarschuwt in tv-toespraak voor ‘aanvallen op democratie’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal