Van nul tot nu Heuvelland: De Boemelkapel van Banholt op Blaastest

De Boemelkapel te gast bij Ted de Braak. © archief Stichting Heemkunde Tebannet

Banholt -

Banholt had sinds carnaval 1952 een Boerenkapel. Gaandeweg werd het repertoire uitgebreid met Tiroler, Egerländer en Beierse muziek. Toen daarbij de overeenkomstige outfit werd aangeschaft, heette de club de Boemelkapel (1975).

Harry van der Bruggen - Stichting Heemkunde Tebannet

Welk Limburgs dorp heeft niet zijn blaaskapel? Is het carnavalsgebeuren denkbaar zonder buutemars, schlager- of inhaak-muziek? Een braderie of rommelmarkt zonder vrolijke Tiroler en Bohemer klanken? Gestoken in fleurige pakjes, speelt men zijn partijtje en drinkt men zijn pilsje. Zangerige gedeelten worden staande gespeeld door solisten die lichtjes met de heupen meewiegen.

Verbetering

Maar het was in Banholt niet altijd sjpas wat het alpenklokje sloeg. Vanaf de eerste jaren werd constant gewerkt aan verbetering van het muzikaal niveau, de uitbouw van het repertoire en de verhoging van het amusementsgehalte van de optredens. Van lieverlee ging het gezelschap deelnemen aan wedstrijden en competities.

Blaastest

In 1979 wist de kapel door te dringen tot een van de voorrondes van de ‘Blaastest’. Dit was een internationale wedstrijd, georganiseerd door de NCRV en het Limburgs Dagblad, gepresenteerd door Ted de Braak. Het aantal toegekende punten was respectabel maar gaf toch geen toegang tot de Blaastest-finale. De kapel intensiveerde haar repetities en optredens. In 1981 bereikten zij de voorrondes opnieuw, nu met een ticket voor de finale.

Bekroning

Op zondag voorafgaande aan de wedstrijd vroeg pastoor E. vanaf de preekstoel het vurige gebed van de parochianen voor het welslagen van het muzikale optreden. ‘Moge het een schitterende bekroning vormen van jarenlange gezamenlijke inspanningen. Amen.’ De Allerhoogste, die men mag loven ‘met citers en cimbalen’, hoorde en zag dat het goed was. De uitslag was uitstekend. Onder veel geluidsapparatuur en hete lampen speelde de kapel 71 punten bij elkaar, goed voor de vierde plaats, met recht op een plaatopname en een optreden in de zeventig minuten durende televisie-uitzending.

Jubileum

Dit jaar bestaat de Boemelkapel van Banholt 70 jaar. In het weekend van 8 en 9 oktober wordt dat gevierd. Op zaterdag is het jaarlijkse ‘Stimmung im Biergarten’, met muziek en een hapje en een drankje. Zondag houden de muzikanten hun jubileumreceptie. Alle activiteiten vinden plaats in Harmoniezaal Amicitia in Banholt.

Kijk voor meer informatie op www.boemelkapel.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal