Politie: verdachte steekpartijen Canada na arrestatie overleden

 © ANP / AFP

Myles Sanderson, de 30-jarige verdachte van de fatale steekpartijen in Canada, is na zijn arrestatie overleden.

Redactie

De politie bevestigt dat in een persconferentie die even na 04.00 uur (Nederlandse tijd) begon. Eerder in de nacht meldden politiebronnen aan verschillende internationale media, waaronder het Canadese Global News, dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. Dit kon een politiewoordvoerder niet bevestigen.

Snelweg

De verdachte werd gearresteerd nadat hij door tientallen inwoners was gezien op een snelweg waar hij tot wel 150 kilometer per uur reed. Politieagenten wisten zijn voertuig een greppel in te rijden en overmeesterden hem, de verdachte had een mes bij zich. Na zijn arrestatie werd Sanderson getroffen door een „medische noodsituatie”, meldt de politie. Hij overleed vervolgens door nog onbekende oorzaak in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

„Het gevaar voor de openbare veiligheid is geweken”, meldde de Canadese politie woensdagavond even voor middernacht (Nederlandse tijd) toen duidelijk werd dat Sanderson was gearresteerd. De voortvluchtige crimineel werd opgepakt in de buurt van Rosthern, een plaats in de Canadese provincie Saskatchewan op ruim een uur rijden van waar de steekpartijen plaatsvonden.

Klopjacht

De politie hield sinds zondag een grote klopjacht naar Sanderson, die samen met zijn broer Damien werd verdacht van het doodsteken van tien mensen en het verwonden van achttien anderen op het platteland van Canada. De 31-jarige Damien werd eerder deze week al dood gevonden met zichtbare verwondingen. Mogelijk is hij door Myles vermoord, meldde de politie eerder. Het motief van de verdachten is niet duidelijk en, nu de broers allebei dood zijn, moeten we er volgens de politie rekening mee houden „dat we daar ook nooit achter zullen komen”.

Na de moorden in de inheemse gemeenschap James Smith Cree Nation en de nabijgelegen plaats Weldon werden bewoners van James Smith Cree Nation dinsdag nog opgeroepen een schuilplaats te zoeken omdat Sanderson gezien zou zijn. De politie kamde het gebied uit, maar trof hem niet aan. De klopjacht, die vier dagen duurde en zich uitspreidde over drie provincies met een oppervlakte gelijk aan ongeveer de helft van Europa, hield Canada de afgelopen dagen in de greep.

Criminele achtergrond

Canadese media meldden woensdag dat de inmiddels gearresteerde Sanderson een criminele achtergrond vol geweld heeft. Hij werd 59 keer veroordeeld, voor onder meer mishandelingen, bedreigingen, diefstal en het aanvallen van een politieagent.

De ouders van de crimineel riepen hem woensdag in een interview met CBC News op zichzelf aan te geven. „Myles, mijn jongen, alsjeblieft, doe het juiste en kom terug”, sprak zijn moeder. Zijn vader deed dezelfde oproep en „hoopte dat niemand anders meer gewond raakt”. De twee boden hun excuses aan voor wat er gebeurd was. „Ik wou dat het een droom was”, aldus zijn vader.

Zes van de tien doden hebben dezelfde achternaam, liet de Canadese politie woensdag weten. Of zij familieleden zijn is niet bekend. De slachtoffers zijn tussen de 23 en 78 jaar oud. Inheemse leiders in James Smith Cree Nation denken dat de steekpartijen mogelijk te maken hebben met drugscriminaliteit.