Grote systeemstoring bij ziekenhuis Maastricht: alle poli’s dicht, behandelingen en consulten voorlopig uitgesteld

Grote systeemstoring bij ziekenhuis Maastricht: alle poli’s dicht, behandelingen en consulten voorlopig uitgesteld. © Track’88

Maastricht -

Maastricht UMC+ is donderdagochtend getroffen door een storing in het ICT-systeem. Het ziekenhuis is telefonisch niet bereikbaar en ook het systeem met patiëntengegevens ligt eruit. Alle poli’s blijven vandaag dicht.

Jeroen Geerts

Er wordt momenteel gezocht naar de oorzaak van de storing, die iets na 09.00 uur werd geconstateerd. Behalve dat het ziekenhuis telefonisch en digitaal niet bereikbaar is, heeft het probleem grote impact op de zorg. Consulten en behandelingen kunnen vooralsnog niet op de gebruikelijke manier doorgaan omdat patiëntgegevens niet bereikbaar zijn.

Bezoekers worden bij de parkeerplaats opgevangen. © Johannes Timmermans

Bij de hoofdingang van het ziekenhuis is het rustig. Bezoekers die via de parkeerplaats aankomen worden opgevangen door medewerkers met veiligheidshesjes die uitleg geven over de situatie. De meeste auto’s maken vervolgens rechtsomkeert. Een flink aantal patiënten dat donderdagochtend een afspraak op een van de poli’s had staan, werd donderdagochtend in eerste instantie nog in het ziekenhuis opgevangen. Tegen het middaguur werd duidelijk dat het probleem niet binnen afzienbare tijd kon worden opgelost. Het crisisteam van het ziekenhuis moest het besluit nemen dat de poli’s de rest van de dag gesloten blijven.

Voor patiënten die een afspraak hadden staan voor een consult of behandeling wordt, zodra het systeem weer werkt, een nieuwe datum geprikt. Het is nog niet duidelijk wanneer zij meer horen. Als gevolg van de storing is het tevens niet mogelijk om iedereen die donderdag een afspraak had persoonlijk te informeren.

Geplande opnames gaan donderdag wel gewoon door. Wanneer mensen die donderdag een afspraak voor een consult hadden staan, menen dat het noodzakelijk is dat die vandaag toch door gaat, dan kunnen ze toch naar het ziekenhuis komen. Patiënten van wie het consult nog even kan wachten, wordt gevraagd vooral niet te komen en te wachten op een nieuwe afspraak.

Het ziekenhuis roept mensen die te maken krijgen met een spoedgeval op om meteen 112 te bellen.