Dit is waarom abonnees van De Limburger in Parkstad donderdagochtend geen krant hebben gekregen

Gennep / Heerlen -

Meer dan 15.000 abonnees van De Limburger in Parkstad hebben donderdag geen krant gekregen. Oorzaak: een storing in de drukkerij in Gennep. Die leidde tot een uitzonderlijke vertraging, die niet meer ingehaald kon worden. „Elke minuut die je in zo’n nacht verliest, is er een te veel.”

Jos van den Camp

Net toen de drukkers de editie Parkstad van De Limburger op de drukpers hadden bevestigd, ging het mis. Een technische storing in een van de druktorens legde het drukproces van de Limburgse ochtendkrant in de nacht van woensdag op donderdag plotseling stil. ‘Parkstad’ is de laatste editie in de rij, die zes dagen per week elke nacht in Gennep wordt gedrukt. Vervolgens verlaten de kranten normaal gesproken dan in een rap tempo de drukkerij op weg naar achtereenvolgens een van de ‘hubs’, de depots, de tassen van bezorgers en uiteindelijk uw brievenbus.

Lees ook: Abonnees in Parkstad ontvangen vrijdag papieren krant van donderdag door calamiteit drukkerij, digitaal wel te lezen

Maar vannacht ging het dus fout. Een technisch mankement leidde tot een ongekende vertraging in het nachtelijke drukproces, legt Paul Huybrechts uit. Hij is directeur Druk en Distributie van Mediahuis NV, de Belgische moedermaatschappij van De Limburger. De drukpers kwam weliswaar na verloop van tijd weer op gang en de editie Parkstad kon weer worden gedrukt. Maar het hele proces van drukken en distributie had toen al een vertraging opgelopen van 130 minuten.

In feite miste De Limburger in Parkstad daardoor figuurlijk gesproken de trein. „Elke minuut die je in zo’n nacht verliest, is er een te veel.” De krant had om 3.30 uur in een groot verdeelcentrum - de hub - in Heerlen moeten zijn. Maar dat werd pas 5.40 uur. Dat is veel te laat voor de verdere verspreiding naar depots waar bezorgers op hun beurt klaar staan om de kranten te bezorgen. Die bezorgen namelijk niet alleen De Limburger. Ook nationale krantentitels zitten in hun fietstas. „We konden de bezorgers niet langer laten wachten”, zegt Huybrechts. „Dat was niet acceptabel geweest voor de abonnees van de andere titels.”

Dagbladbezorgers in Parkstad reden daardoor donderdagochtend hun routes met louter nationale krantentitels en dus met een aanzienlijk lichtere krantentas. Een nabezorging van de Parkstadeditie gedurende de donderdag was onhaalbaar, zegt Huybrechts. Bij zo’n grote storing is daarvoor onvoldoende capaciteit.

Wel ontvingen alle abonnees van de Parkstadeditie van De Limburger donderdagochtend een mail van Armand Castermans, hoofd Lezersmarkt van De Limburger. Daarin legt hij kort uit wat er gebeurd is, dat de bezetting bij de klantenservice is opgeschaald, attendeert hij abonnees op de mogelijkheid de krant digitaal te lezen. En de donderdagkrant van de editie Parkstad wordt vrijdagochtend bijgevoegd bij de vrijdagkrant. Die ligt per slot van rekening nu wel gedrukt en gevouwen klaar.

Op onze service-pagina hebben we stap voor stap uitgelegd hoe je de digitale krant op computer, tablet of mobiel kunt lezen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal