Grof geschut tegen inflatie: ECB komt met grootste renteverhoging ooit

 © De Telegraaf

De Europese Centrale Bank komt met grof geschut om de almaar stijgende inflatie een halt toe te roepen. Het ECB-bestuur maakte donderdagmiddag bekend dat de rente in een klap met driekwart procentpunt wordt verhoogd. Dat is de grootste renteverhoging in de historie van de centrale bank.

Vian Schouten

Daarmee volgt de ECB de lijn van beleidsmakers als president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Joachim Nagel van de Duitse Bundesbank. Die hadden gepleit voor een sterkere renteverhoging. Bij de vergadering in juli verhoogde de ECB de rente al met een half procentpunt. Dat was de eerste verhoging in elf jaar. De depositorente wordt nu verhoogd van 0 naar 0,75 procent. Banken betalen depositorente om hun geld te stallen bij de ECB. Deze rente werkt door in de spaarrente die consumenten krijgen over hun spaartegoed.

De historische rentestap komt voor analisten niet onverwacht. De inflatie is dit jaar enorm gestegen door de hoge energieprijzen die onder meer een gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. De prijzen van olie en gas zijn geëxplodeerd door politieke spanningen tussen Rusland en het Westen, die elkaar over en weer sancties oplegden. Eerder deze maand heeft het Russische staatsgasconcern Gazprom leveringen van gas via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 naar Duitsland volledig stilgelegd. Volgens Gazprom was dat nodig vanwege technische problemen. De gasprijzen stegen daardoor naar een recordhoogte.

Koopkracht

In de eurozone was de gemiddelde prijsstijging in augustus 9,1 procent en dat zet de koopkracht van huishoudens onder druk. De zogeheten kerninflatie, exclusief energie, voedsel, alcohol en tabak, was 4,3 procent. Dat is veel hoger dan het streefcijfer van 2 procent. De hoge energieprijzen sijpelen ook door in de prijzen van veel consumentengoederen, waardoor ook de gewone boodschappen steeds duurder zijn geworden. In Nederland was de inflatie in augustus 12 procent. De prijzen van voedingsmiddelen stegen met meer dan 13 procent.

Lees ook: Hyperinflatie? De boodschappen zijn in 20 jaar juist goedkoper geworden

De economie is in het tweede kwartaal in de eurozone met 0,8 procent sterker gegroeid dan werd verwacht. Nederland was de koploper met 2,6 procent. Maar economen waarschuwen dat de Europese economie afkoerst op een recessie, of daar zelfs nu al in is beland, omdat de koopkracht van huishoudens onder druk staat. Volgens Rabobank nadert de Nederlandse economie vooral door „de historische koopkrachtdaling” een kantelpunt na de sterke groeicijfers van begin dit jaar. Daardoor denkt de bank dat de economie waarschijnlijk eind dit jaar en begin volgend jaar krimpt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal