Systeemstoring Maastricht UMC+ opgelost: sommige operaties worden donderdagavond al ingehaald

Duizenden patiënten konden donderdag niet geholpen worden. © Johannes Timmermans

Maastricht -

De systeemstoring bij Maastricht UMC+ is donderdag even voor 18:00 uur opgelost. Het ziekenhuis begint onmiddellijk met een inhaalslag.

Jeroen Geerts

Bestuursvoorzitter Helen Mertens is opgelucht: „Het systeem is weer up and running.” Donderdagochtend werd het ziekenhuis geconfronteerd met een ICT-probleem waardoor het ziekenhuis telefonisch en digitaal niet meer bereikbaar was. Ook het systeem met patiëntgegevens lag eruit, waardoor consulten en behandelingen van duizenden patiënten niet door konden gaan.

Lees ook: Het is improviseren bij Maastricht UMC+ door grote storing die duizenden mensen treft: ‘Zelfs het eten voor patiënten is gekoppeld aan zo’n systeem’

De precieze oorzaak is nog niet duidelijk. „Maar we hebben geen aanwijzingen dat er sprake zou zijn van een hack. Alles duidt erop dat het probleem van technische aard was. Het allerbelangrijkste is dat we de zorg weer kunnen opstarten.”

Hack

Het ziekenhuis deed dat dan ook onmiddellijk. De spoedeisende hulp ging rond 18:00 uur weer volledig open. Ook worden enkele operaties die eerder op de dag werden geannuleerd donderdagavond alsnog uitgevoerd.

Vrijdag worden ook al enkele uitgestelde operaties ingehaald. In overleg met de patiënten wordt een aantal operaties met een minder spoedeisend karakter dat vrijdag ingepland was, daarvoor uitgesteld. Vrijdag begint ook het inplannen van nieuwe afspraken met mensen die donderdag onverrichter zaken terug naar huis moesten keren. Hoe snel dat gaat, is niet duidelijk. „Maar alle patiënten krijgen een telefoontje. Ze hoeven ons niet te bellen.”

Inhaalslag

Het is volgens Mertens een operatie op zich: „Het is alle hens aan dek. We zijn immers ook nog bezig met de inhaalslag in de nasleep van Covid. Deze storing had wat dat betreft niet meer ongelegen kunnen komen.”

Grote systeemstoring bij ziekenhuis Maastricht: alle poli’s dicht, behandelingen en consulten voorlopig uitgesteld. © Track’88

Lees ook: Het is improviseren bij Maastricht UMC+ door grote storing die duizenden mensen treft: ‘Zelfs het eten voor patiënten is gekoppeld aan zo’n systeem’