Hulpeloos Feyenoord hard onderuit in Rome, AZ start met nipte zege

Feyenoord Timber en Trauner balen na weer een goal van Lazio. © ANP/HH

Het eerste Europese optreden van Feyenoord na een heroïsch seizoen in de Conference League, dat eindigde met een finale in Tirana, is in een teleurstelling geëindigd. In Rome werd tegen Lazio met 4-2 verloren.

Redactie

Het Olympisch stadion voelde voor het elftal van Feyenoord 90 minuten lang als het Colosseum, het beroemdste amfitheater van het Romeinse rijk, waar dik 2000 jaar geleden gevangenen in de arena werden gejaagd om te vechten met wilde dieren. In nagenoeg alle gevallen met een dramatische afloop.

De spelers van Feyenoord oogden in de eerste helft van het duel met Lazio als hulpeloze mannen die nog aan de ketting lagen en van alle kanten blauw gevaar op zich af zagen stormen. De thuisclub verslond de Conference League-finalist met huid en haar en halverwege mocht Arne Slot als coach blij zijn dat het niet al 5-0 stond maar slechts 3-0.

Even voet van gaspedaal

Er stond nog geen uur op de klok toen Vecino ook de 4-0 voor zijn rekening nam. Het gebeurde in een fase dat de Italianen even de voet van het gaspedaal haalden en Feyenoord dacht dat het een heel klein beetje kon meedoen in de strijd. Feyenoord-coach Slot liet Szymanski in de rust al in de kleedkamer achter (Alirezah Jahanbakhsh verving hem) en na de 4-0 haalde de trainer ook Dilrosun en Danilo ook maar naar de kant.

Met Santiago Gimenez als vervanger van Danilo had Feyenoord meteen een doelpuntenmaker in het veld, want de Mexicaan ramde de bal vanaf de stip halverwege de tweede helft steenhard in de touwen: 4-1. De strafschop had hij zelf verdiend. Vlak voor tijd wist Gimenez zelfs zijn tweede te maken en de eindstand op het oog te beperken tot 4-2.

Enkele minuten later leek Feyenoord zelfs nog een strafschop te krijgen, maar die werd door de VAR teruggedraaid.

AZ start met zege

AZ sloot het eerste groepsduel in de Conference League winnend af. De Alkmaarders geraakten bij de matige wedstrijd in Slowakije - waar naar was uitgeweken - nipt langs de Oekraïense ploeg Dnipor-1: 1-0.

Zeker de eerste helft was het van beide kanten niet best. Ook na rust viel er weinig te beleven, al raakten beide ploegen wel de lat. Ineens was daar een voorzet van Yukinara Sugawara in de 63e minuut, die perfect werd binnengetikt door Dani de Wit: 0-1. Dit bleek uiteindelijk ook de einduitslag.

Jens Odgaard namens AZ in actie. © ANP/HH

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal