Op de fiets de wereld rond: Ben en Linda trappen over de Trans Canada Trail

 © Ben en Linda

De eerste provincie in Canada die we binnenfietsen is New Brunswick. Vanaf hier tot helemaal in Vancouver volgen we grotendeels de Trans Canada Trail. Ook bekend als de Great Trail (Le Grand Sentier).

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk

Als we de tweede provincie van Canada binnenkomen, is La Route Verte onderdeel van Le Grand Sentier. We fietsen langs de St. Lawrence rivier. Men zegt dat dit deel van Canada de op één na mooiste zonsondergang ter wereld heeft. Quebec staat ook bekend om zijn verfijnde keuken. Wij genieten vooral van de croissants! Alsof we in Frankrijk zijn.

Fietsen rond de wereld

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken in juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

In Lévis nemen we de veerboot naar de andere kant van de St. Lawrence rivier. We zijn in Quebec City. Een kleine stad met heel veel charme. Ontelbare creatievelingen, antiquiteiten en boetieks in prachtig onderhouden gebouwen.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

We spotten meteen de beroemde plek: Du Petit-Champlain. Als we door het smalle straatje lopen, komen we aan de andere kant op een plein uit met daarachter een heel steile heuvel. We overleggen of we de Côte de la Montagne beklimmen om een ​​stadstour te maken. Linda gaat ervoor!

Verbijsterd

Alle voorbijgangers zijn verbijsterd als ze ons met beladen fietsen de heuvel zien beklimmen. Ze juichen en geven ons een duimpje. Een man roept zelfs tegen Linda dat ze een inspiratie is en maakt snel een foto.

In Princeville vieren we op 21 juni dat we precies 2 jaar onderweg zijn met de fiets. Soms is de route die we tot nu toe hebben afgelegd moeilijk te bevatten. Elke dag gaat de reis verder en groeit ons avontuur om zoveel mensen te ontmoeten en nieuwe plekken te ontdekken.

Céline nodigt ons uit. We ontmoetten elkaar tijdens een korte rustpauze. Ze maakt een fietsrit met vriendinnen. Céline’s man Roger, die jager is, bereidt een heerlijke maaltijd. Voor deze speciale gelegenheid staat eland op het menu. Als toetje is er een Cornetto. Precies hetzelfde ijsje dat we 1 jaar geleden met Angelo in Finland aten. ‘s Ochtends maakt Roger pannenkoeken. Dit is de beste manier om de eerste dag van het 3e jaar van onze wereldfietsreis te beginnen.

Fabriek

De fabriek van onze fietstassen ligt op onze route. We willen het Arkel-team graag ontmoeten. We maken kennis met Yves en de nieuwe eigenaar Marc. Het bezoek staat natuurlijk in het teken van fietsen, uitrusting en de ongewone dingen die we de afgelopen 2 jaar hebben meegemaakt. We stellen enkele verbeteringen voor en praten over ons verlanglijstje voor bovenbuistassen en een stuurtas.

In Montréal zijn we welkom bij Warmshowers’ hosts Louis en Lysanne. Ze maakten in 2012 een fietstocht van Frankrijk naar Singapore. Wat is het fijn om ervaringen te delen. Samen vieren we de nationale feestdag van Quebec en onze trouwdag.

Quebeckers hebben zij aan zij met de First Peoples geleefd sinds ze zich voor het eerst in Québec vestigden. Hun motto is Je me souviens (ik herinner me). Herinnerend aan hun oorsprong, veroveringen en nederlagen.

Nipt verlies

In 1976 kwam de Parti Québécois aan de macht en werd Frans de officiële taal van Québec. Tijdens de referenda in 1980 en 1995 stemde het electoraat van Québec tegen een soevereiniteits-associatie met de rest van Canada. Het was een nipt verlies.

Binnenkort zijn we in Ottawa, Toronto en Niagara Falls. We weten nu dat we vóór oktober de Rocky Mountains moeten oversteken. Anders zitten we vast in de sneeuw of wordt het te koud. Dit betekent dat we de trein van Sudbury naar Edmonton nemen. Het voordeel hiervan is dat we geen verlenging van ons visum nodig hebben. We gaan de VS weer in voordat ons Canadese toeristenvisum van 6 maanden verloopt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal