Swiatek eerste Poolse tennisster in finale US Open; Tunesische Jabeur wacht daarin als tegenstander

Iga Swiatek. © AFP

New York
Redactie

De Poolse tennisster Iga Swiatek heeft zich verzekerd van een plek in de finale van de US Open. De nummer 1 van de wereld versloeg Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland in drie sets: 3-6 6-1 6-4. In de eindstrijd staat ze zaterdag tegenover de Tunesische Ons Jabeur, die eerder won van Caroline Garcia.

Swiatek is de eerste Poolse die de finale van de US Open heeft gehaald, Jabeur is de eerste speelster uit Noord-Afrika die dat doet in het zogenoemde open tijdperk van het professionele tennis sinds 1968. De finale tegen Jabeur wordt fysiek zwaar, denkt Swiatek. „Ze is heel stabiel op de baseline, dus ik zal voorzichtig moeten zijn.”

Energiedrankjes

Swiatek knokte zich tegen Sabalenka terug van een set achterstand. „Tegen Aryna moet je de energie hebben om haar terug te drukken en die snelle ballen te kunnen slaan. In de eerste set miste ik dat een beetje dus moest ik mezelf bij elkaar pakken, energiedrankjes drinken en ervoor gaan. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan.”

Lees ook: Demi Schuurs knipperde één keer met de ogen en de US Open was klaar: ‘Vijf procent minder spelen, kun je je niet permitteren op dit niveau’

Swiatek kwam na een korte sanitaire pauze sterker terug de baan op. „Ik heb die tijd gebruikt om na te denken wat ik moest veranderen. Ik weet nog van toen ik jonger was dat ik op het toilet tussen de sets alleen maar zat te huilen. Nu was ik in staat om het probleem op te lossen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal