Omvangrijk drugslab aangetroffen bij woonboerderij Maria Hoop: vier aanhoudingen

Foto ter illustratie. © Getty Images

Maria Hoop -

In een loods bij een woonboerderij in Maria Hoop heeft de politie een omvangrijk drugslab aangetroffen.

Redactie

Dat gebeurde afgelopen zondag al, maar de politie heeft het vrijdag pas naar buiten gebracht. In en rond de productielocatie zijn vier verdachten opgepakt. Het lab is inmiddels ontmanteld door de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Daarnaast zijn sporen veiliggesteld, spullen in beslag genomen en is de woning uitgebreid doorzocht.

De politie ontdekte het drugslab na informatie over grondstoffen die vanuit Amsterdam onderweg zouden zijn naar Limburg. In het lab waren twee personen (beiden 29 jaar) aanwezig, mogelijk de laboranten met specialistische kennis van het chemische productieproces. Zij zijn beiden aangehouden, net als de twee bewoners - een vrouw van 42 en een man van 51 jaar - van de woonboerderij.

Het bleek vermoedelijk te gaan om een lab waarin MDMA (XTC) werd geproduceerd. Tijdens de actie doorzocht de politie op verschillende locaties bedrijfspanden en woningen. De twee 29-jarige verdachten kregen na hun aanhouding beperkende maatregelen opgelegd, zodat zij alleen contact mochten hebben met hun advocaten. Die beperkingen zijn nu opgeheven. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan een rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten. De bewoners van de boerderij zijn inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijven wel verdachte in het onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken wie voor welke feiten verantwoordelijk is. Aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.