Monza in extase: Leclerc in kwalificatie sneller dan Verstappen, De Vries start in top tien

 © Getty Images

De tifosi zijn in Monza op het eerste feestje van het weekend getrakteerd. Charles Leclerc reed in zijn Ferrari naar de snelste tijd, nipt voor Max Verstappen en Carlos Sainz. Nyck de Vries kende een prima debuut met de twaalfde tijd.

Jack Martens

Verstappen liet al gelijk in Q1 zien dat het dit weekend wel goed zit met de snelheid van de RB18. Hij was ruim drietienden sneller dan de beide Ferrari’s en sloot de sessie als snelste af. Achterin het veld meer spanning, waar Nyck de Vries probeerde door te stromen naar Q2. Daarvoor moest hij onder andere afrekenen met zijn teamgenoot Nicolas Latifi. De Williams-coureur slaagde daar nipt in en mocht als vijftiende en laatste mee naar Q2.

De Vries

In tegenstelling tot in de eerste sessie, hadden de tifosi dit keer wel reden tot juichen. Tot hun grote genoegen waren het de Ferrari-coureurs die hun bolides bovenaan de tijdenlijst zetten. Verstappen klokte in zijn Red Bull de derde rondetijd met een iets ouder setje banden dan waar Charles Leclerc en Carlos Sainz mee reden. De Vries kwam niet verder dan de twaalfde tijd.

Om klokslag 16:50 uur gingen de tien snelste coureurs van dat moment nog een laatste keer naar buiten om de startopstelling van zondag te bepalen. Eentje die er door tal van gridstraffen helemaal anders uitziet dan de uitslag van de kwalificatie.

Niet opgewassen

Zoals zo vaak dit jaar kwam het aan op de laatste rondes. Verstappen was snel, maar niet opgewassen tegen de sterke Leclerc. De Monegask liet de tifosi dan ook compleet uit hun dak gaan toen duidelijk werd dat Verstappen niet meer aan zijn snelste tijd kwam. De coureur van Red Bull Racing moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Lees ook: Red Bull treurt niet om stukgelopen deal met Porsche: ‘Samenwerking zou ons hebben verzwakt’

Door een straf vanwege een nieuwe verbrandingsmotor moet hij een aantal plekken terug op de grid. Omdat er tal van gridstraffen zijn uitgedeeld aan meerdere coureurs is nog onduidelijk vanaf welke plek Verstappen precies gaat starten. Meest logische zou plek zeven zijn, een plekje voor Nyck de Vries die vier plaatsen opschuift door die straffen van anderen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal