Kabinet wil snel ingrijpen tegen risico’s oplopen gehoorschade

 © Getty Images/iStockphoto

Redactie

Het kabinet wil snel in actie komen om het risico op gehoorschade bij jongeren terug te dringen, meldt het AD. Zo wordt gedacht aan minder decibels op muziekevents.

Het kabinet denkt ook aan meer gehoortesten op basisscholen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil wel het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet tot de winter wachten, maar direct ingrijpen.

Lees ook: Audioloog waarschuwt: gebruik goede oordopjes, anders is de kans op gehoorschade en tinnitus levensgroot

Artsen en audiologen riepen eerder in het AD de overheid op actie te ondernemen. Zij zien steeds meer jongeren met lawaaidoofheid, tinnitus (oorsuizen) en andere vormen van gehoorschade in hun praktijk. „Vaak is die het gevolg van een event met luide muziek of van een harde vuurwerkknal”, zegt Louise Straatman, kno-arts en lid van de Gezondheidsraad. Gepensioneerd audioloog Jan de Laat, ook lid van de Gezondheidsraad, vindt het zorgwekkend. „Mensen met tinnitus zagen we vijftien jaar geleden een heel stuk minder. Dit is echt iets van de laatste tijd. Geluid mag gerust de 100 decibel aantikken, maar nu zijn er uitschieters naar 110 of soms wel 120. Dat kan écht niet. Tinnitus is een sluipmoordenaar die op de achtergrond heel veel schade aanricht.”