Verbouwen zonder spaargeld? Doen!

 © Canva.

Waar veel mensen denken dat je een flink gevulde spaarpot nodig hebt om een verbouwing te kunnen bekostigen, blijkt tegenwoordig bijna het tegenovergestelde waar. Je kunt namelijk vandaag nog starten met het plannen van je volgende verbouwing, zeker wanneer deze ook nog eens waarde gaat toevoegen aan je huidige woning. Hoe je dit doet? Wij verklappen je hét geheim.

Aangeboden door Van Bruggen Adviesgroep

VerbouwingshypotheekBij het afsluiten van een hypotheek vermoeden nog veel mensen dat dit alleen kan wanneer je veel eigen geld en middelen hebt. Natuurlijk is dit wel de meest eenvoudige weg, maar het hoeft niet dé reden te zijn dat jij je verbouwing eindeloos uitstelt. Er zijn hele eenvoudige en vertrouwde manieren om een verbouwing te bekostigen zonder dat je eigen middelen nodig hebt. Dit doe je door een zogenoemde verbouwingshypotheek af te sluiten. Hoe dit werkt en wanneer dit mogelijk is, dat leggen wij je uit.

 © Canva.

Lage renteAl jaren is de hypotheekrente zeer laag, het is de laatste tijd iets aan het stijgen maar nog steeds is het de verreweg de goedkoopste vorm van lenen. Je kunt van deze lening gebruikmaken om je verbouwing te bekostigen. Dit doe je door je huidige hypotheek te verhogen, en daar de verbouwing van te betalen. Er zijn wel een aantal stappen nodig om dit voor elkaar te krijgen, maar het is eenvoudiger dan veel mensen denken.

De waardeOf jij in aanmerking komt voor een verbouwingshypotheek hangt af van de waarde van je woning en je huidige hypotheek. Je mag namelijk 100% van de waarde van je woning verhypotheken en zelfs 106% wanneer de verbouwing je woonruimte duurzamer maakt. Om erachter te komen wat de huidige waarde van je huis is, dien je het door een erkende taxateur te laten taxeren. Zodra je dit gedaan hebt, weet je hoeveel je kunt lenen van je bank.

Een voorbeeldIn 2010 was je woning 150.000 euro waard, je hebt toen een hypotheek afgesloten van 150.000 euro en inmiddels is er 50.000 euro afgelost. Je hebt dus nog een hypotheek van 100.000 euro.

Inmiddels is de waarde van je woning gestegen naar 250.000 euro in 2022. Het verschil tussen je hypotheek en de huidige waarde is dus 150.000 euro. Dit bedrag kun je als tweede (maximale) hypotheek opnemen bij de bank, en daarvan kun je een verbouwing bekostigen.

In dit voorbeeld hebben we nog niet een eventuele waardestijging van je woning meegenomen die plaats kan vinden door de verbouwing. Stel door de verbouwing is de waarde geen 250.000,- maar 300.000,-, dan kun je zelfs 200.000,- euro aanvragen. Is een deel van die verbouwing dan ook nog eens gericht op duurzame innovatie, dan komt daar nog eens 6% extra bij. Kortom, er is véél mogelijk en daarbij ben je zeker geholpen met de waardestijgingen van afgelopen tijd op de huizenmarkt en gunstige regelingen van de overheid qua verduurzaming.

 © Canva.

Goed adviesEen verbouwingshypotheek is dus eigenlijk niks anders dan het afsluiten van een tweede hypotheek, met als doel om daar een verbouwing van te bekostigen. Ondanks dat het een vrij overzichtelijk proces is, komen er nog wel wat administratieve zaken bij kijken. Daarnaast zit er ontzettend verschil in de percentages rente en de voorwaarden qua looptijd. Het loont dan ook altijd om een onafhankelijke adviseur zoals Van Bruggen Adviesgroep raad te plegen. De kosten die je hiervoor maakt betalen zichzelf terug doordat zij een gunstige deal voor jou kunnen sluiten. Zelfs vaak tegen een lagere rente dan dat je zelf voor elkaar zou krijgen, omdat zij gunstige afspraken hebben met hypotheekverstrekkers.

 © Canva.

ConclusieIn tijden van stijgende energierekeningen en torenhoge gasprijzen kan verduurzaming van je woning je enorm wat maandelijkse uitgaven besparen. Ook is een verbouwing en dus verbetering aan je woning natuurlijk gewoon leuk! Wacht niet met deze innovatie aan je huis totdat je eindelijk al het geld gereed hebt, maar informeer eens naar de gunstige voorwaarden omtrent het afsluiten van een extra hypotheek. Door de lage hypotheekrente is het aan te raden hier gebruik van te maken, want zeker in combinatie met fiscale voordelen is dit zeer aantrekkelijk. Ga niet voor dure verbouwingsdepots en dergelijke, maar gebruik de waardestijging van je huis om je droomhuis te creëren.