Rabobank houdt rekening met goedkopere huizen in de loop van volgend jaar

 © ANP

Utrecht -

Na jaren van sterk opgelopen prijzen, zouden woningen in de loop van volgend jaar in prijs kunnen dalen. Door zorgen over economische tegenwind, dure energie en hogere rentes is er minder vraag naar woningen, merken economen van de Rabobank.

onze verslaggever

De afgelopen maanden was al sprake van afkoeling op de huizenmarkt, waarbij de prijzen steeds minder hard stegen. Voor heel 2022 verwacht de Rabobank dat woningen op jaarbasis gemiddeld 15,2 procent in waarde stijgen. In Zuid-Limburg blijft de stijging beperkt tot 12,8 procent, in Noord-Limburg stijgen de prijzen dit jaar gemiddeld met 14,6 procent. In Midden-Limburg wordt een stijging van 15,3 procent verwacht, dat is dan een fractie meer dan het landelijk gemiddelde. Over heel 2023 zullen de woningen volgens de Rabobank nog 3 procent duurder worden en „in de loop van volgend jaar kunnen de huizenprijzen beperkt gaan dalen”.

Lees ook: Steeds meer huizenkopers durven geen risico meer te nemen: aantal woningtransacties met 14 procent gedaald

Sentiment

„Door de gestegen rentes en de toegenomen onzekerheid wordt het sentiment over de huizenmarkt steeds negatiever. Dit remt de vraag. Ook de pijlsnel gestegen energieprijzen en de vrees voor de toekomstige energierekening zorgen er vermoedelijk voor dat mensen voorzichtiger zijn”, vat woningmarkteconoom Carola de Groot de situatie samen. Ze verwacht dat mensen die eerder nog op zoek waren naar een huis, die jacht staken.

Geen crisis

Tegelijkertijd blijft de woningmarkt krap. Zo vinden verkopers van een huis nog altijd snel een koper. Volgens De Groot is het ook nog lang niet zeker dat de toename van te koop staande woningen doorzet. De verwachte daling van de huizenprijzen in de loop van volgend jaar zal dan ook geen crisis teweegbrengen zoals tussen 2008 en 2013, verwachten de Rabobank-economen. Dit komt doordat behoorlijk wat huizenbezitters veel overwaarde hebben. Ook speelt mee dat huizenbezitters minder risicovol geleend hebben om hun huis te kunnen kopen dan tijdens de financiële crisis. Toen waren aflossingsvrije hypotheken bijvoorbeeld populair, waardoor het uitstaande krediet vaak hoger was dan de marktwaarde van het huis. Door de vrees voor restschulden bij een verkoop durfden minder mensen te verhuizen, wat de vraag naar huizen verder drukte.

Lees ook: Jongeren stapelen soms risico op risico om toch een woning te kunnen kopen

Verdere daling

Toch is het niet ondenkbaar dat de woningprijzen sterker dalen dan de Rabobank nu nog verwacht. Dat kan gebeuren als mensen na de eerste prijsdalingen wachten met het kopen van een huis, in de hoop dat dit nog goedkoper wordt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal