Duitsland overweegt energieconcern Uniper te nationaliseren

De kolencentrale van Uniper op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. © ANP

Berlijn -

De Duitse regering overweegt energieconcern Uniper over te nemen. Het bedrijf, dat ook in Nederland elektriciteitscentrales uitbaat, klopte eerder al aan in Berlijn voor meer overheidssteun, omdat Rusland de toevoer van gas naar Europa afknijpt.

ANP/Bloomberg

Het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz (SPD) denkt erover een belang van meer dan 50 procent te nemen in Uniper, bevestigt het energiebedrijf na mediaberichten.

Verlies

Uniper kwam in de problemen, toen het Russische staatsgasconcern Gazprom de toevoer naar Europa afkneep. Daardoor moest het bedrijf gas inkopen op de markt tegen veel hogere prijzen dan die van zijn langetermijncontracten met Gazprom, wat tot een verlies van ruim twaalf miljard euro in het eerste halfjaar van 2022 leidde. Topman Klaus-Dieter Maubach zei onlangs dat de zoektocht naar een alternatief voor Russisch gas deze maand voor een verliespost van zeven miljard euro kan zorgen.

Finse staat

Uniper is voor het grootste deel in handen van nutsbedrijf Fortum, dat in handen is van de Finse staat. De Duitse regering overlegt daarom ook met deze onderneming over mogelijke kapitaalverhogingen.

Uniper is niet het enige energiebedrijf dat in Duitsland steun van de overheid nodig heeft. Zo werd vorige week bekend dat de op twee na grootste gasimporteur van het land, VNG, de regering om hulp heeft gevraagd, omdat er geen Russisch gas meer binnenkomt.