Poetin en Xi hebben eerste persoonlijke ontmoeting sinds begin oorlog

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping tijdens een ontmoeting in Peking op 4 februari 2022. © ANP / AP

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping treffen elkaar in Oezbekistan. Het wordt hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Het Kremlin zegt dat de twee wereldleiders tijdens hun „langverwachte persoonlijke contact” gaan praten over onder meer Oekraïne, Taiwan en de samenwerking tussen hun landen.

Redactie

Poetin en Xi spreken elkaar tijdens een tweedaagse top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Samarkand. Daar worden ook andere internationale leiders verwacht, onder wie de Indiase premier Narendra Modi, de Iraanse president Ebrahim Raisi en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zij overleggen naar verwachting ook met Poetin tijdens de top.

De laatste persoonlijke ontmoeting tussen de leiders van buurlanden Rusland en China vond begin februari plaats, toen China de Olympische Winterspelen hield. De invasie in Oekraïne heeft sindsdien geleid tot een harde botsing tussen Rusland en het Westen. Westerse landen steunen Oekraïne en hebben Rusland zware sancties opgelegd.

Niet veroordeeld

Moskou probeert daarom de banden aan te halen met Aziatische landen, vooral met grootmacht China. Dat koopt veel olie van het grondstofrijke Rusland en heeft de oorlog niet veroordeeld. Het Kremlin presenteert de SSO als een geloofwaardig alternatief voor organisaties die worden gedomineerd door westerse landen.

Lees ook: Poetin wil af van graandeal: ‘Europa koopt alles op’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal