Welke opleiding past het best bij jou?

 © Pexels.com.

Het uitzoeken van de juiste opleiding is voor mensen een uitdaging. Zeker op jonge leeftijd wanneer je nog helemaal niet hebt nagedacht over hoe de rest van je leven eruit gaat zien. Vaak komt het dan ook voor dat je de verkeerde studiekeuze maakt. Gelukkig zijn er veel opties die ervoor zorgen dat je niet al teveel tijd verliest met een nieuwe opleiding. Zo kun je een deeltijd opleiding volgen of werken en leren tegelijkertijd. Maar hoe maak je nou de juiste keuze? En wat zijn de mogelijkheden?

Aangeboden door NHL Stenden

Het maken van de juiste keuzeBij het maken van een studiekeuze is het altijd maar afwachten of je de goede richting hebt gekozen. Zeker op jonge leeftijd wanneer je nog niet hebt ontdekt wat er nou precies bij je past. Zo komt het ook vaak voor dat studenten tussentijds wisselen van opleiding of überhaupt geen opleiding afronden. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om een studiekeuzetest en een competentietest te doen. Door deze testen kun je zien waar je talenten liggen en welke studie het beste bij je persoonlijkheid past. Niet alleen geeft dit je een beter beeld over de verschillende keuzes, het helpt je ook zeker bij het maken van die keuze. Of je nu kiest voor hotel management, de pabo of commerciële economie, kies altijd iets waar je plezier in gaat hebben.

Verschillende mogelijkhedenToch kan het zijn dat je al een aantal jaar verloren hebt aan een studie die niet bij je past of al een opleiding hebt afgerond maar je toch niet graag in die richting aan het werk wilt. Er zijn dan verschillende mogelijkheden die je verder helpen in je loopbaan. Zo kun je een deeltijd opleiding volgen naast je huidige baan of bijbaan. Zo houd je wel tijd over om geld te verdienen en te sparen zodat je niet wordt afgeremd. Daarnaast is er een hele ruime keuze aan opleidingen zoals hbo pedagogiek deeltijd of hbo bedrijfskunde deeltijd. Wanneer je al wat ouder bent, kun je voor jezelf ook betere keuzes maken. Ook is het natuurlijk goed om jezelf te blijven ontwikkelen dus wanneer je al een baan hebt, kun je jezelf zeker ontwikkelen om door te kunnen groeien met de juiste opleiding.

Kortom, het kiezen van de juiste opleiding is voor velen een uitdaging en het is totaal niet erg om daar op latere leeftijd pas achter te komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf te laten omscholen of ontwikkelen, ook naast je huidige baan. Ga jij de uitdaging aan?