Een van Europa’s grootste witwassers opgepakt in Spanje

 © GUARDIA CIVIL

De Spaanse politie zegt „een van de grootste witwassers van Europa” te hebben opgepakt. Onder de dekmantel van een bekend wodka-merk zou de Brits-Ierse verdachte in anderhalf jaar tijd vermoedelijk meer dan 200 miljoen euro hebben witgewassen, aldus de Spaanse politie.

Redactie

De politie kon hem afgelopen maandag arresteren, na een internationale politiesamenwerking, waar ook de Nederlandse politie aan heeft bijgedragen. Naast de hoofdverdachte zijn nog drie handlangers vastgezet, twee in Spanje en een in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de Spaanse politie ging het om een internationaal netwerk dat in staat was tot 350.000 euro per dag wit te wassen. De verdachten zouden dat ook doen voor andere criminele organisaties en opereerden in de drugswereld. Ze zorgden ervoor dat het wodka-merk succes uitstraalde door het te verkopen op luxe feesten en het te promoten in dure reclames. In werkelijkheid was het merk veel minder succesvol, volgens de Spaanse politie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal