Bibliotheek in Limburg minst populair, nog maar één op de vijf huishoudens lid

De bieb heeft in Limburg flink aan populariteit ingeboet. © PETER SCHOLS/DE LIMBURGER

Maastricht -

De populariteit van de bibliotheek is tanende, blijkt uit een analyse door thuisstudieplatform Laudius. Vooral in Limburg zijn nog maar weinig huishoudens lid van de bieb.

Redactie

„Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20 procent”, concludeert Laudius.

Lees ook: Commentaar: Ons land is blijkbaar nog steeds niet in staat om het tij te keren voor de ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterden

Het bedrijf hield voor het onderzoek data van het CBS en cijfers van in totaal honderdeenenveertig bibliotheekorganisaties tegen het licht. Landelijk gezien is gemiddeld binnen 25 procent van alle huishoudens minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. In Limburg ligt dat percentage op 20,2 procent. Onze provincie scoort daarmee het laagst. Flevoland is met 36 procent lijstaanvoerder.

Limburg

Binnen de provincie zijn tussen gemeenten onderling aanzienlijke verschillen te zien. Zo scoort Brunssum met één op de tien huishoudens beduidend lager dan gemeenten als Mook en Middelaar (28,7 procent), Weert (28,6 procent) en Gennep (28,5 procent).

Lees ook: Ook mbo-scholen Venlo krijgen een eigen bibliotheek in strijd tegen ontlezing

Waar dat precies aan ligt, daar brandt de studieorganisatie haar vingers niet aan. De verdeling van het aantal bibliotheeklocaties lijkt hier in ieder geval niet debet aan. Nederland telt gemiddeld één bieb per 22.197 inwoners, maar in de meeste Limburgse gemeenten pakt dat cijfer een stuk gunstiger uit.

Lees ook: ‘Aanpak van laaggeletterdheid in Heerlen-Noord is mooi, maar hoe serieus nemen mensen dat als het onkruid in hun straat een meter hoog staat?’

Gunstig geprijsd

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat de twee goedkoopste bibliotheken van Nederland in Limburg liggen: Heuvelland Bibliotheken en Bibliotheek Centre Céramique in Maastricht. Bij beide hoeft slechts drie euro inschrijfgeld te worden afgetikt. Gemiddeld betaal je in onze provincie 25,35 euro voor een abonnement. Landelijk is dat 41,67 euro.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal