AZ pas laat langs tiental FC Vaduz

 © Ed van de Pol

Alkmaar -

AZ heeft tegen FC Vaduz een blamage op eigen veld kunnen voorkomen. De Alkmaarders wonnen het tweede groepsduel in de Conference League met 4-1.

RedactieBron: ANP

Een doelpunt van Sam Beukema in de 81e minuut leidde de overwinning in tegen een na een uur tot een tiental gereduceerde tegenstander uit Liechtenstein. Yukinari Sugawara en Dani de Wit zorgden alsnog voor een acceptabele uitslag.

AZ kwam in de negentiende minuut op voorsprong. Yusuf Barasi, voor het eerst in de basis, zag zijn schot via het been van de Duitser Gabriel Isik over doelman Benjamin Büchel in het doel verdwijnen. Trainer Pascal Jansen was bij de jonge aanvaller uitgekomen door het wegvallen van de geblesseerde Noor Hakon Evjen. Het was een voorspelbaar begin van een duel dat normaal gesproken een formaliteit moest zijn voor de Alkmaarders.

De gelijkmaker, twee minuten later, was niet verwacht. De Fransman Anthony Goelzer trof, op aangeven van Tunahan Cicek, de verre hoek voorbij doelman Hobie Verhulst. AZ leek verdoofd en creëerde tot de rust amper nog kansen. Alleen Tijjani Reijnders was er 10 minuten voor rust dichtbij, maar Büchel stond in de weg.

Afgang aanstaande

Een afgang leek aanstaande tegen de club uit de hoofdstad van Liechtenstein die voor het eerst meedoet in de groepsfase van de Conference League. FC Vaduz komt uit op het tweede niveau van Zwitserland, waar het na acht duels voorlaatste staat.

Het verval van de bezoekers trad pas in toen doelman Büchel na ruim een uur met rood naar de kant moest. De international van Liechtenstein had de doorgebroken Jens Odgaard buiten het strafschopgebied onderuit gehaald. Gion Chande nam zijn plaats in het doel in. De inzet van Tijjani Reijnders kon hem nog niet verontrusten.

AZ drong aan. De Zweed Mayckel Lahdo verving Barasi. Chande pareerde twee maal een inzet van Odgaard. In de 81e minuut was het toch raak. Beukema passeerde Chande met een kopbal uit een voorzet van de ingevallen Milos Kerkez. Sugawara en Dani de Wit maakten hun doelpunten in de extra tijd.

AZ leidt met 6 punten uit twee duels in groep E. Op 6 oktober is de volgende groepswedstrijd. In Alkmaar speelt AZ dan tegen het Cypriotische Apollon Limassol.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogamma van De Limburger:

Komt dat Schot 15 september . © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal